Duurzaam plein

In Nieuws door HB11 Reacties

Iets nieuws: duurzame pleinen. Het stationsgebied lijkt er een te gaan krijgen: stationsplein oost. Wat is het? Na de klik de gemeentelijke aankondiging. Lees en oordeel zelf waar de mooie woorden eindigen en substantie begint. Aanstaande vrijdag worden handtekeningen gezet en weten we meer.

[quote:]

Op weg naar een duurzaam Stationsplein Oost

Utrecht wil graag een duurzaam Stationsplein Oost. Op dit moment wordt het Stationsplein Oost ontworpen en uitgetekend, hét moment om duurzaamheid mee te nemen. Denk hierbij aan het duurzaam inkopen van de benodigde materialen, respect voor de arbeidsomstandigheden waaronder producten zijn gemaakt en de intentie ambitieuzer te zijn dan de milieucriteria van het rijk. Om tot een duurzaam plein te komen ondertekent wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied) op vrijdag 18 november een intentieverklaring met het Project Duurzame Pleinen.

Hoog Catharijne en Utrecht Centraal gaan nu nog vrijwel ongemerkt in elkaar over, maar worden in de toekomst ‘losgeknipt’. De huidige stationstraverse verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een groot verhoogd plein, Stationsplein Oost, met een fietsenstalling voor 12.500 fietsen eronder.

Een plein fungeert niet alleen als belangrijke ontmoetingsplek, het kan ook op een mens- en milieuvriendelijke wijze worden ingericht en aangelegd. Nu worden sociale en milieucriteria meestal nog niet meegenomen bij de projectontwikkeling, inrichting of aanbesteding van een plein. Het project ‘Duurzame pleinen’, een gezamenlijk initiatief van SOMO, CREM en Human Right at Work, wil daar verandering in brengen. In Nederland bestaan er nog geen duurzaam tot stand gekomen pleinen. In het buitenland wordt al druk geëxperimenteerd met het ontwerpen en aanleggen van duurzame pleinen. Het project heeft als doel om Nederlandse gemeenten die willen pionieren met duurzame pleinen, te stimuleren en te begeleiden bij de ontwikkeling.

We vinden het lastig om het woord duurzaam te plakken op iets dat in essentie een fors brok staal en beton is, dat slechts tegen enorme CO2 productie kan worden gemaakt en waarschijnlijk de veertig jaar niet haalt. Maar misschien zijn we te narrow minded. We laten het ons graag uitleggen.

Reacties

 1. R

  Waarschijnlijk bedoelen ze dat het plein duurzaam is te onderhouden. Oftewel: dat de materialen en afwerkingen zo gekozen worden opdat onderhoud niet/nauwelijks nodig is. Kortom: investeren in de stichtingskosten om op de lange termijn onderhoudskosten te kunnen besparen. Wordt het dan wel mooi en groen? Misschien. Ik hoop het.

 2. R

  In dit licht zijn Duitse bunkers, gebouwen uit het Sovjet-tijdperk en piramiden ook zeer duurzaam. Nadat de bouw gereed was, behoefden ze geen/weinig onderhoud.. en ze staan er allemaal nog relatief prima bij!

  1. Auteur
   HB

   Piramiden, dat woord schoot me ook te binnen… Het schijnt dat de bouwers ervan geen slaven waren, wat men veelal denkt, maar contractwerkers die het relatief goed hadden. Ook in die zin duurzaam volgens de 2011-normen gebouwd.

 3. Remco

  Als ik de website bekijk van duurzamepleinen dan heb ik hier niet veel vertrouwen in… dit plein is ook niet zomaar een plein. Het stationsplein Oost is meer een heel groot gebouw dat ook nog eens als openbare ruimte wordt gebruikt. In dit domein van architecten, landschappers en stedebouwers zijn al erg veel ideeen over hoe het duurzaam kan worden ontworpen, gemaakt en gebruikt. zie bv http://www.npds.nl/stedenbouw/index.html

 4. Liesbeth Unger

  Het project duurzame pleinen heeft vooral als doel om te leren hoe je kan streven naar duurzaamheid en wat daar allemaal bij komt kijken. Eigenlijk gaat het dus om een duurzamer plein. Voor het project richten we ons vooral op de duurzame inkoop van materialen. Wat zijn de omstandigheden waaronder het beton en staal dat gebruikt wordt, zijn gemaakt. Zowel voor de mens als voor het milieu. Uitstoot van CO2 kan daarbij een onderdeel zijn. Vervolgens gaat het om de keuzes die de projectorganisatie maakt bij de selectie van materialen en de contracten met leveranciers. Om vast te stellen wat duurzaam is en wat er gewenst is op dit gebied, willen we graag input krijgen van betrokkenen. We zijn pas net begonnen en gaan aan de slag met 3 pleinen, waaronder het stationsplein. Wanneer je geïnteresseerd bent om dit project te volgen, laat het ons dan weten.
  met vriendelijke groet,
  Liesbeth Unger
  Projectleider Duurzame Pleinen

  1. Auteur
   HB

   Beste Liesbeth,
   Zoals je het nu omschrijft is de relatie tussen duurzaam bouwen en het feit dat het een ‘plein’ betreft nogal losjes. Het plein is in dit geval een enorme fietsbunker met trappartijen en een plat dak. Dat dak dient dan als verbindingszone voor voetgangers met aan diverse zijden detailhandel/horeca. Dit ‘plein’ is bovendien grotendeels overkapt. Qua bouw heb je het voornamelijk over veel staal, beton en glas; groen zal nihil zijn, of op zijn minst kunstmatig aandoen op die plek, 7 meter boven straatniveau.
   Ik probeer, al schrijvend, iets te vinden dat duurzaamheid specifiek vanuit de mogelijke plein-functies benadert, maar ik kom er niet echt op…

 5. Liesbeth Unger

  Ja, duurzaam wordt inderdaad vaak geassocieerd met “groen”. Er zijn echter vele manieren om je project, of het nu een plein is of wat anders, duurzamer te maken, dat hoeft niet perse via groenvoorziening. Wij kijken hierbij dus minder naar de beleving van de mensen hier, maar naar de impact die wij met onze bouwsels hebben op de mensen in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. Daar zit wel degelijk een relatie tussen. De gemiddelde gebruiker van het stationsplein zal niet weten waar het staal waaronder hij loopt wordt gewonnen en onder wat voor vreselijke omstandigheden dit in de mijnen gebeurt. Kinderen die weken onder de grond zitten, mensen die voor slavenlonen werken en een totaal vervuilde omgeving, waar geen voedsel meer te verbouwen is om maar eens wat te noemen. Dat is te ver van het bed! Door leveranciers van dit soort overheidsprojecten via duurzaam inkopen aan te sporen ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld het staal uit een verantwoorde bron komt, dragen wij via het plein bij aan een duurzamere wereld.

Reageer