Wolff bevestigt: grootste bios

In Nieuws door HB14 Reacties

Het was natuurlijk al wel bekend, maar Wolff gaf er eigenlijk zelf geen ruchtbaarheid aan: de bouw van de megabios op het Jaarbeursterrein. Het is een gezamenlijk initiatief van Jaarbeurs en Wolff. Eergisteren stond in FD een artikel over de gunstige cijfers in de bioscoopbranche en het feit dat Wolff de eigen naam meer gaat ‘branden’. In dat stuk ook uitspraken over de bouw van de grootste bioscoop van Nederland. Eindelijk weer een stationsgebied feelgood bericht.

Zou FD het ons euvel duiden als we het volledig quoten? We merken het wel. Komt-ie.

Naast marktleider Pathé presenteert zich een nieuwe bioscoopketen. De verschillende namen van tien filmtheaters op de pui worden sinds augustus vervangen door de naam Wolff op rode borden met een huilende wolf daarnaast.

Die naam was eerder voor de opmerkzame bezoeker al te vinden op deuren en entreekaartjes, maar wordt nu de handelsnaam. ‘De reden is dat marketing steeds belangrijker wordt’, zegt directeur Philipp Wolff. ‘Daardoor groeit de behoefte aan één identiteit.

Met een hele lijst aan namen is één identiteit aannemen lastig, legt Wolff uit. Voor de website, nieuwsbrieven en smartphone is één naam veel handiger. Daarvoor moest wel eerst internetadres Wolff.nl worden bemachtigd, wat begin dit jaar pas lukte.

Eerder wilde het familiebedrijf met branchegenoot Minerva een nieuwe merknaam bedenken en samen nieuwbouwprojecten ontwikkelen. Maar pogingen om Minerva over te nemen liepen op niets uit, en uiteindelijk ging Pathé er vorig jaar mee aan de haal.

Tien bioscoopcomplexen in onder meer Utrecht, Enschede en Rotterdam zijn omgedoopt in Wolff met de stadsnaam erachter. Alleen als Wolff meer bioscopen heeft in een stad staat de oude naam achter, zoals Wolff Camera in Utrecht. Filmhuizen met een programmering voor selectiever publiek heten Wolff Cineast.

Het is een van de weinige overgebleven familiebedrijven in de Nederlandse bioscoopwereld en heeft met een omzet van € 20 mln tot € 25 mln een marktaandeel van 6 tot 10%. Dat wordt wel verdubbeld, omdat Wolff tevens de inkooporganisatie is van kleinere bioscopen.

Het bedrijf Wolff begon in de jaren dertig aan de Oudegracht in de Utrechtse binnenstad. Het hoofdkantoor leunt nog altijd tegen de eerste bioscoop: Camera. De grootvader van Philipp Wolff breidde uit door af en toe zalen over te nemen.

Groei

‘Na de oorlog maakte onze sector een grote bloei door’, zegt Wolff. ‘Je hoefde de deuren maar open te zetten en het publiek stroomde binnen. Dat was jaren verstoken geweest van entertainment. Bovendien hadden we een achterstand opgelopen met films uit Amerika, waar alles gewoon door was gegaan.’

De groei werd beperkt doordat — uit gebrek aan bouwmaterialen — na de oorlog tot begin jaren zestig geen nieuwe bioscopen mochten worden gebouwd. De eerste nieuwe bouwde Wolff in Groningen, toen het weer kon. Zo is er een aantal ketens ontstaan. ‘Wij werkten vrij lang samen met de multinational Greater Union en met Cinestar uit Duitsland’, zegt Wolff. Maar die buitenlandse partijen gaven hun plannen in Nederland op omdat nieuwbouw te lang werd opgehouden door ruimtelijkeordeningsregels. Alleen de keten Pathé bleef.

Groeimogelijkheden ziet Wolff nu vooral in nieuwbouw. ‘Dat gaat makkelijker dan overnemen, want er komt maar af en toe iets op de markt. De spoeling wordt dunner.’ De nummer twee, de vijftien Jogchem’s Theaters of JT Theaters, is net door investeringsbedrijf Nedvest overgenomen van Punt Beheer in Heerhugowaard.

Wolff bouwt nu twee grote complexen in Dordrecht en in Utrecht. In die laatste stad moet in 2014, naast de Jaarbeurs, de grootste bioscoop van Nederland staan met 16 zalen en 3500 stoelen. Ook Holland Casino en een hotel zullen daar neerstrijken.

Financiering

De financiering komt van de bank, zegt Wolff. ‘Die leent nog best geld uit aan een bedrijf met een solide kasstroom.’ Zelfs, of misschien wel zeker, in een crisis gaat het bioscopen voor de wind. Als het slechter gaat, is een filmpje pakken een betaalbaar uitje.

De filmsector is daardoor anticyclisch. Bovendien hebben mensen eerder meer dan minder te besteden, omdat ze hun tweede vakantie uitstellen, denkt Wolff. ‘2010 was het beste jaar in twintig jaar voor bioscopen, en 2011 wordt nog beter.’

Als de megabios opengaat, sluiten in Utrecht de oude bioscopen Catharijne en Camera, waar het allemaal begon. ‘Het mag echter geen massafabriek worden’, zegt Wolff. ‘Het moet een menselijke maat houden. We kunnen er een ticketautomaat neerzetten, maar we willen dat bezoekers door een mens worden verwelkomd.’

Gamecafé

Tegelijkertijd start het familiebedrijf in het vrij toegankelijke deel van zijn bioscopen een koffieformule in Enschede en heeft het bij wijze van proef een gamecafé. ‘De naam is nog niet bekend’, grinnikt Wolff. ‘Ik heb een hondennaam ingebracht.’ In Groningen loopt verder een proef met een restaurant.

Wolff, dat geleid wordt door Philipp, broer Martin en Jordi Wientjes, is enkele jaren geleden in A-Film gestapt. Dat is de grootste onafhankelijke filmdistributeur van de Benelux, die onder meer de trilogie The Lord of the Rings, Zwartboek en nu De Heinekenontvoering naar het Nederlandse witte doek bracht.

Wolff is met een investeringsmaatschappij een van de twee grote aandeelhouders van de distributeur. Toen oprichter San Fu Maltha eruit stapte, zag het bedrijf zijn kans schoon om filmrechten steviger in handen krijgen.

Concurrent grootste klant

‘Daar maakten we altijd maar beperkt gebruik van. Films hebben we vaak enkele weken, en extreem goede films tien weken in onze zalen.’ Nu pikt Wolff ook een graantje mee als mensen zulke films thuis bekijken. Opmerkelijk genoeg is concurrent Pathé de grootste klant.

Wolff snapt best dat Pathé een thuisbioscoop begint door thuis films aan te bieden, net zoals megaconcerns als Google, Apple en Amazon daarmee bezig zijn. ‘Best een aantrekkelijke gedachte. Maar voor Pathé, dat veel meer klanten heeft, zijn de ontwikkelingskosten daarvoor beter te dragen dan voor ons.’

Enkele ketens

Brancheorganisatie NVB rept in 2010 van een historisch hoge bruto-omzet van € 219 mln voor bioscopen in Nederland. Pathé, deel van het Franse Europalace/Pathé, is de grootste exploitant met 25.000 stoelen en een marktaandeel van 45%. Daarnaast is er Jogchems Theaters of JT, en Wolff met 6 tot 10%. De rest zijn kleinere keten als Utopolis en zelfstandige bioscopen.

 

Bron: FD, 25 oktober 2011

Reacties

 1. Auteur
  HB

  Goede vraag. Het is het eerste echte project op die bouwplek en zal gelijk met het entreegebouw plaatsvinden. Jaarbeurs wil die zalen ook graag toevoegen aan haar congresruimte.
  Procedures in 2012, begin bouw 2013, opleveren 2014/15?

 2. Laurens Holst

  Waarom Camera sluiten, dan kan toch beter de City dicht? Camera is een mooi gebouw midden in de binnenstad, terwijl die uithoek van de Voorstraat waar de City ligt nou niet bepaald een fijne plek is.

  Maar, ik kijk wel uit naar die nieuwe megabioscoop. Lang niet van gehoord, en ik had hem eigenlijk al afgeschreven met die economische crisis, dus goed om nu toch een datum (2014 al!) te horen.

   1. Niek

    Vreemd, hier wel. Ik plak hem even in zijn geheel:
    Start voorbereidingen herontwikkeling Camera/Studio bioscoop Oudegracht
    31-05-2011
    Het college van B&W heeft vandaag ingestemd met de start van de ruimtelijke planvoorbereiding voor de herontwikkeling van de Camera/Studio bioscoop aan de Oudegracht. De eigenaar van het pand, Wolff Cinema Groep, wil de bioscoopfunctie verplaatsen naar het stationsgebied. Op de plek van de huidige bioscoop wil Wolff een detailhandelsvestiging, circa 10 woningen en ruimte voor daghoreca realiseren.

    Omdat deze ontwikkeling niet past in het huidige bestemmingsplan is een ruimtelijke procedure nodig. Het college vindt het initiatief kansrijk en op hoofdlijnen haalbaar en van belang voor het winkelgebied. Daarom is besloten voorbereidingen te treffen voor een bestemmingsplanprocedure. Voordat de procedure van start gaat, zal de gemeente eerst haar uitgangspunten en randvoorwaarden vastleggen.

    De komende periode zal de gemeente in samenwerking met de initiatiefnemer de omliggende ondernemers en andere belanghebbenden om een reactie vragen op het initiatief. Nadat alle benodigde procedures zijn doorlopen, kan op zijn vroegst medio 2012 worden gestart met de verbouwing. De ontwikkeling start pas als de nieuwe bioscoop in het stationsgebied gerealiseerd is.

 3. Auteur
  HB

  De timing van Jaarbeurs dicteert dat de genoemde verbouwing pas rond 2014 wordt. Ik neem aan dat Wolff niet tijdelijk zaalcapaciteit wil inleveren.

  1. Auteur
   HB

   Ook Jaarbeurs hield ten aanzien van het precieze aantal zalen laatst een slag om de arm. Maar 16 zalen vind ik nog steeds substantieel en getuigen van veel vertrouwen in de toekomst. De zalen zullen voor een deel multifunctioneel zijn en door de Jaarbeurs worden bijgeschakeld bij congressen en evenementen.

 4. J. Campfens

  Mega bioscoop complex, goed nieuws!

  Maar… als er geen IMAX in zit zou dat echt een gemiste kans zijn. Geen IMAX betekend voor mij dat ik toch liever even de trein naar Amsterdam neem.

  Hoop niet dat IMAX op de een of andere manier door Pathé geclaimed is in NL.

  Ik kan nergens info vinden of er een IMAX zaal in deze mega bios komt, wat me een beetje nerveus maakt… dus ik hoop dat iemand me gerust kan stellen 😉

  1. Apostle

   Eerst maar eens zien of die bios er überhaupt komt, hij zou er in 2007 al staan in de eerste planningen.

 5. Hugo Vogel

  Toevallig had ik het er vandaag met iemand over en ik vroeg mij toen af: is 2014 nog haalbaar?

 6. TP

  Een half jaar geleden sprak Wolff op BNR nog uit dat de bios er snel zou komen. Daarna niets meer gehoord. Nu er een nieuwe bios komt in Leidsche Rijn Centrum vraag ik me ook af of dat dit ooit nog doorgaat….

 7. HB

  De megabioscoop is voor de Jaarbeurs belangrijk, omdat een deel van de zalen multifunctioneel zullen zijn om te worden ingezet voor congressen en symposia. Het plan wordt gepresenteerd als een grote bioscoop, maar eigenlijk is het net zo goed (zo niet meer) een congrescentrum. Overigens is nog geen bestemmingsplanprocedure gestart. Dat was voor begin dit jaar voorzien. Opening in 2014 van het complex is uitgesloten. Hoe snel het nu verder gaat zal deels afhangen van de onderhandelingen over de omklap en de grond. Als Jaarbeurs haar zin krijgt, zullen plannen mogelijk wat versnellen. Momenteel is de druk op de gemeente maximaal opgevoerd om de Van Zijstweg vierbaans te maken. Als de raad hiermee instemt is de belangrijkste eis van de Jaarbeurs ingewilligd en wordt de herontwikkeling volgens het bestaande plan uit 2003 vermoedelijk doorgezet. Het hotel zal er dan ook nog wel komen, het casino is een geheel ander verhaal. Of dat een zelfstandig bouwproject wordt is zeer twijfelachtig. Wel is zeker dat het casino op de huidige locatie binnen enkele jaren zal verdwijnen.

Reageer