Uiterlijk nieuw HC nog mysterie

In Nieuws door HB3 Reacties


Ook zo benieuwd wat straks het buitenaanzicht wordt van het GiRaGoMo-complex, in gewone mensentaal Hoog Catharijne? Het voorlopig ontwerp is in juni 2009 in de Welstandscommissie geweest (die er niet zo van onder de indruk was) en sindsdien is het razend stil over hoe het grote HC-blok er over een aantal jaren uit komt te zien. Corio en de architect houden de kaarten stevig tegen de borst. POS agendeert het ook niet. Misschien dat de incrowd van bouwmeesters en architectuurateliers er inmiddels wel kennis van heeft genomen, who knows. De vraag of de burger/hooggewaardeerde consument het eindelijk ook eens mag zien, begint zich op te dringen, ook al is de bouwaanvraag nog ver weg. Want eind van het jaar zal het eerste deel van het nieuwe Hoog Catharijne worden opgeleverd: een stuk noordelijke golden mile en winkels in het voormalige Singelborch, bij de ingang van de Rabobank. De Stationsstraat is inmiddels verduisterd en aan de gecontroleerde quasi openbare ruimte toegevoegd. Het is de facto al geen voetgangersgebied meer, maar autoinrit geworden.

Dat Singelborch wordt momenteel grondig onder handen genomen, ook het exterieur. Wij verwachten dat de nieuwe gevel maatgevend zal zijn voor de rest van de renovatie van het exterieur van het complex, zowel naar de vormgeving, materialen als de rooilijn. Het HC-blok zal een beetje naar buiten groeien en de huidige overstekende ruimtes opeten. (Langs het toekomstige Stationsplein Oost zal de gevel zelfs fors naar buiten stulpen, als het stedenbouwkundig advies van Okra realiteit wordt.)

De gevelaanpassing van HC zal langs alle zijden plaatsvinden, maar alleen op de onderste twee niveaus waar zich winkels en ingangen bevinden. Het is bijna een mission impossible: hoe kun je de gevel op straatniveau aan de eisen van de huidige tijd aanpassen en ook het architectonische totaalbeeld van het complex, dat een overduidelijke gedateerde indruk maakt, verbeteren? Het zou een uitdagende opdracht voor een ontwerpwedstrijd geweest zijn…

Reacties

 1. Iemand

  Ik denk niet dat de gevel daar aan het eind van het jaar veel prijs zal geven wat betreft de definitieve look, want:

  – Een groot deel van de te bouwen gevel zal tijdelijk zijn (einde Staitionsstraat en een rij winkels aan weerszijden op winkelniveau)

  – De begane grond zal voorlopig bouwterrein blijven. Ik zie niet waarom daar nu al een echte gevel in zou moeten; dat kan beter als de Catharijnesingel overkluisd wordt.

  Wellicht dat een paar meter Singelborgh in de uiteindelijke situatie buitengevel zal blijven, maar het lijkt me logisch ook dat van een tijdelijke oplossing te voorzien.

  Ik verwacht dan ook niets op straatniveau en een beschilderd houten schot op winkelniveau, wellicht/hopelijk met kijkgaten.

  Ben ook benieuwd of er nog een eindsprint nodig zal zijn (eind dit jaar is nog een week of tien, de kerstperiode meegerekend)

Reageer