Het betere hijswerk

In Nieuws door HB5 Reacties

De belangrijkste aankondiging van de schouw van vorige week (presentatie gemeente, presentatie Heijmans) was dat er in de komende weken bij het Muziekpaleis weer enkele grote staalconstructies op hun plaats gehesen zullen worden.

Spant O, 19 ton, 32 m x 4 m

 

Spant P, 50 ton, 34 m x 4 m

Spant Q, 20 ton, 17 m x 4 m

Piece de resistance is spant P, een gevaarte van 34 meter lang dat 50 ton weegt. Om die klus te kunnen klaren laat Heijmans twee extra kranen komen. Een daarvan zal een kolos zijn die vanaf het voorterrein, dankzij een verlengde giek, over de twee kernen kan reiken. Je kunt je wel een beetje voorstellen hoe enorm het contragewicht moet zijn om op zo’n afstand een dergelijk gewicht op zijn plaats te zetten. Op- en afbreken van de kraan kost dagen. Niet alleen het hijswerk, ook het aanvoeren van de spanten en het overige materieel zal indruk maken.

Het plaatsen van de grote constructiedelen is mogelijk dankzij een delicaat samenspel van de twee tijdelijke kranen en de bestaande torenkranen van Heijmans en BAM, op het terrein ernaast. De taak van de grote tijdelijke kraan is vooral om de spanten zo lang als nodig is stabiel op hun plek te houden totdat ze zijn bevestigd. Dit hijswerk kan niet vanaf het Vredenburgplein worden uitgevoerd, omdat het dak van de parkeerkelder niet is ontworpen om zulke grote lasten te dragen.

De constructiedelen vormen samen de basis van de zuidelijke uitbouw van het Muziekpaleis, een puntig blok waarin voornamelijk de backoffice van het gebouw gesitueerd zal worden. Spant P zal op een nieuwe kolom steunen, waarvoor inmiddels een aantal funderingspalen zijn geboord in de kelders onder de oude zaal. Dit is nodig omdat de grote zaal niet is berekend op een extra opbouw. De kolommen zullen de gevelwand gaan vormen van het straatje dat grenst aan het woonwinkelgebouw.

Spant O staat volgens de presentatie van Heijmans ingepland voor plaatsing deze week. We hebben nog niet gehoord of dat ook gaat gebeuren.

Hopelijk zal de hijsklus zonder problemen verlopen. Je wil er liever niet aan denken wat er gebeurt als zo’n brok staal besluit zijn eigen leven te gaan leiden…

Reacties

    1. Auteur
      HB

      Ik denk dat je onze huisspin Frits hebt ontmoet, hij houdt een oogje in het zeil bij de camera. De afspraak is dat hij niet voor de lens loopt. Maar ja, eigenwijs.

Reageer