Bijenkorf 2.0

In Nieuws door HB6 Reacties

Was de gebouweigenaar, samen met de bezitter van het C&A-pand, enkele jaren geleden nog fel opponent van de plannen van Corio, de overbuurman van De Vredenburg zit niet langer bij de pakken neer. De Utrechtse Bijenkorf wordt fors uitgebreid met meer dan vierduizend vierkante meter extra winkelruimte. In totaal wordt 5800 vierkante meter toegevoegd, waarvan een deel is bestemd voor extra parkeerplaatsen en kantoren. Hiernaast de impressie van architect Mattijs Rijnboutt. Merk op dat de traverse boven de St. Jacobsstraat is verdwenen. C&A heeft eerder al aan BU laten weten dat ze geen plannen heeft om hun gebouw ook te moderniseren. Van het hotel, het vierde gebouw op het kruispunt, weten we dat er plannen zijn om er een verdieping bovenop te zetten. Over een aantal jaren zal het kruispunt onherkenbaar zijn veranderd. Hier de link naar de plannen op de site van de architect.

We citeren CentrumUtrecht.nl over de Bijenkorf-plannen:

Onlangs werd het eerste deel van de verbouwing in Utrecht opgeleverd, waarbij tweeduizend vierkante meter verkoopruimte is toegevoegd in de kelder, de parterre en de eerste verdieping. In de tweede fase verdwijnt onder meer de loopbrug tussen De Bijenkorf en warenhuis C&A aan de overkant van de St. Jacobsstraat. De start van deze verbouwing staat gepland voor begin 2012 en neemt ongeveer twee jaar in beslag. De winkel blijft tijdens de werkzaamheden geopend. In de plannen van architect Mattijs Rijnboutt wordt het warenhuis in de hoogte uitgebreid, op het platte dak van het huidige pand. De hoofdentree op de hoek van de Lange Viestraat en de St. Jacobsstraat wordt iets naar voren geschoven. Het pand krijgt een nieuwe gevel met veel glas en RVS en op het dak van de vernieuwde Bijenkorf komt een daktuin.

Ook aardig: plannen voor een daktuin.

Reacties

 1. Apostle

  Mooi dat die zinloze traverse eindelijk verdwijnt, dat is een visuele barriere tussen het Vredenburg en Wijk C.

 2. Carlo

  C&A zal toch wat moeten doen aan hun pand als de Bijenkorf klaar is anders zitten ze met een gat in hun gevel. ūüėČ Daarnaast kan ook dat gebouw zeker een make-over goed gebruiken. Op archiefbeelden (jaren 50) mag het C&A gebouw er best wezen, de huidige situatie is daarentegen een rommeltje.

  1. Auteur
   HB

   Net zoals de winkelstraten met de A-locaties in Nederland overal hetzelfde rijtje merken laten zien, is kennelijk ook de winkelcentrum-architectuur voorspelbaar en uitwisselbaar in zijn diversiteit.
   Weer on topic: ik denk dat de winkelas Vredenburg-Viestraat-Neude wel een boost krijgt als de bouw klaar is en ook het postkantoor een nieuwe bestemming heeft gekregen. Dat sluit in oktober als een van de laatste echte postkantoren.

Reageer