Feestje

In Reportage door HB3 Reacties

Pannenbier met kapfooi, bouwvakkers en bobo’s. Wat beelden van gisteren, meer na de klik. En hier de architect in actie bij het bereiken van het hoogste punt op 26 augustus 1977.

Loading Images
wpif2_loading
Hoogste punt
Bier
Everhardt opent kluis met kapfooi: waardebonnen voor de bouwvakkers
Herman Hertzberger
Hertzberger, Everhardt en ?
Kapfooi
Kapfooi
Sloop van de bak gaat door
... en werk aan expeditiekelder gaat door.
... en de sloop van het station is begonnen.

Ook de ongelukkige timmerman van het Nieuwegeinse bekistingsbedrijf, Johan van Kleij, was van de partij. Met een biertje in de hand vertelde hij, vanuit de rolstoel, op laconieke manier over zijn herstel. Nee, hij had geen enkele moeite om erbij te zijn, ondanks het mysterieuze ongeluk waarbij hij met bekisting en al een smak maakte van drie verdiepingen. Maar het herstel van zijn complexe breuken in been en arm gaat met flink wat tegenslagen gepaard. Helemaal de oude zal hij niet meer worden.

Reacties

 1. Auteur
  HB

  Marijke, het is officieel kapfooi of vlaggengeld, een traditie waarbij de opdrachtgever bij het bereiken van het hoogste punt de bouwers niet alleen een biertje aanbiedt maar ze ook wat geld toestopt. In dit geval kregen de mannen van Heijmans een waardebon.
  (Heb het bericht gecorrigeerd.)

 2. Rob

  En dit is wat er verteld wordt over pannenbier:

  Pannenbier is een term uit de bouw. Wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt bier geschonken, dat door de opdrachtgever beschikbaar wordt gesteld. In sommige streken plaatst men wanneer het hoogste punt bereikt is een meiboom op de nok, meestal is het een vlag die blijft wapperen totdat het pannenbier is geschonken en gedronken. Een lang wapperende vlag duidt op een gierige opdrachtgever

Reageer