Sloop oude stationsgebouw

In Nieuws, Reportage door HB5 Reacties

Voor de oudere Utrechters en architectuurliefhebbers weer wat bijzonders: beelden de sloop van het Utrechtse Centraal Station in 1974, een ontwerp van de bekende architect Sybold van Ravensteyn. De kwaliteit van het bronmateriaal, indertijd op 8 mm geschoten door Gomersbach en door Het Utrechts Archief aan ons ter beschikking gesteld, is niet zo heel goed, de belichting houdt niet over. Maar er blijft genoeg te zien over.

Reacties

 1. Michiel

  Historisch gezien wederom een mooi filmpje. Met passende muziek ūüėČ

  Je had het in een vorige reactie over het grote optimisme dat in die tijd heerste. Dit blijkt ook uit dat klassieke maquette-promotie filmpje rondom de bouw van Hoog Catharijne en de ontwikkeling van het gebied eromheen. Echter, hoe was het gesteld met de tegenstand? Was vrijwel iedereen voor de sloop van het oude station en de bouw van HC? Achteraf gezien is het bijna onmogelijk om iemand te vinden die de gemaakte beslissingen niet betreurt, maar stond er destijds dan niemand op om te protesteren?

 2. carel

  erg leuk om te zien dit soort beelden,
  je zou bijna vergeten hoe het was…

  Ik kan het station nog goed herinneren(ben van 1963)
  de trap met dat glinsterende steen, de loketten..
  toch jammer dat dit soort dingen altijd moet verdwijnen
  maar ja de tegenwoordige tijd (en de visionaire inzichten van toen)maaktte dit soort gebouwen niet efficient meer het had ook nooit ingepast kunnen worden ook altijd jammer net zoals ‘De Utrecht’

 3. Gerard

  Heel interessant om dit filmpje te zien!

  De muziek daarentegen vond ik juist nogal storend. Net zo storend eigenlijk als de sloop van het oude stationsgebied :).

Reageer