Bouw stationsplateau ’74

In Reportage door HB4 Reacties

Voor de oudere Utrechters weer een trip on memory lane: de bouw van het taxiplateau rond ’73/’74. De kwaliteit van het bronmateriaal, indertijd op 8 mm geschoten door Gomersbach en door Het Utrechts Archief aan ons ter beschikking gesteld, is niet zo heel goed. De belichting houdt niet over, maar er blijft genoeg over om naar te kijken. Verbaas je over de ‘werkkleding’: pet, geruit hemd, bretels en corduroy broek. In de eerste scene zien we een stadsbus over de Leidskade rijden en De Utrecht passeren. Korte tijd later is dat hele blok weg, zoals te zien op de laatste beelden.

Reacties

 1. Michiel

  Ik ben pas 11 jaar na dato geboren, maar ook voor mij is dit een pijnlijk filmpje. Hoe trots kun je wel niet op zulk lelijk beton zijn?

  In plaats van het generieke ‘Blik op de Weg’ achtergrond muziekje hadden ze er beter The Imperial March uit Star Wars onder kunnen zetten. Het enige wat mist is een trotse opzichter die vanaf het nieuwe taxiplatform zijn destructie aanschouwt.

  1. Auteur
   HB

   @Michiel: excuus, de muziekkeuze is voor onze rekening, evenals de montage. Het was niet bedoeld als optimistisch ‘betonmuziekje’. Van de destructie in het stationsgebied hebben we een ander filmje in petto, namelijk de sloop van het station. Daar staat geen vrolijke muziek onder, mocht dit als troost dienen.

   1. Michiel

    Oops, het was natuurlijk niet mijn bedoeling om jullie te beledigen ūüėČ Qua montage is er verder ook niets mis; het is alleen fascinerend dat er destijds van zo’n relatief insignificant project nog zoveel is vastgelegd.

    Verder ben ik natuurlijk benieuwd naar het volgende sloop-filmpje.

 2. Auteur
  HB

  @Michiel: geen belediging hoor, maar grappig hoe verschillend iets kan overkomen op de kijker. Maar in die tijd was er natuurlijk wel sprake van grenzeloos optimisme en alles was maakbaar.

Reageer