Met stille trom

In Nieuws door HB7 Reacties

De Knoopkazerne staat leeg. Het kantoorgebouw is door de krijgsmacht verlaten. Niemand wil het hebben, dat lelijke eendje. Nou ja, de grond waarop het staat is goud waard. Nu nog een koper.
Behalve de agressieve bebording bij de poort is er niets dat nog herinnert aan het vroegere gebruik. Militairen waren lange tijd, naast de spoorbedrijven en de vervoerders, de dominante gebruikers van het westelijke stationsgebied. Hojel, Van Sypesteyn, Damlust, een lange rij.
Vraag: Heeft er überhaupt iemand aandacht  geschonken aan de afsluiting van deze voor de stad roemruchte episode? Het lijkt erop dat de laatste militair het stationsgebied van Utrecht met stille trom heeft verlaten.

Reacties

 1. Marco Knol

  Misschien dat die Damlust-kazerne (Mineurslaan 4) iets is om “terug” te bouwen in het Kruisvaartkwartier.
  Aan de huidige Knoop is m.i. niks verloren. De Hojel was totaal uitgewoond (ben er nog gekeurd (1988), wat een zooi) en de Sijpestein, tja, lijkt me een geval van jammer, maar die zal in de weg hebben gestaan. Al is het Westplein geen verbetering.

 2. Niek

  In de voortgangsrapportage stationsgebied (http://www.cu2030.nl/assets/Image/CONT/V/voortgangsrapportage_stationsgebied_februari_2011.pdf) lees ik:
  NS Poort en de Rijksgebouwendienst zijn niet tot samenwerking gekomen om de Knoopkazerne en Mineurslaan zuid integraal te ontwikkelen. De Rijksgebouwendienst heeft vervolgens een voorstel uitgewerkt voor de Knoopkazerne.

  De onderhandelingen met de Rijksgebouwendienst over de herontwikkeling van de Knoopkazerne bevinden zich in een eindstadium. Defensie is bezig haar intrek te nemen in de Kromhoutkazerne en zal het kantorencomplex begin 2011 definitief ontruimen.
  Op verzoek van de Rabobank hebben wij ermee ingestemd het dan vrijstaande complex voor twee jaar te laten gebruiken voor noodopvang van de Rabobank. Als gevolg van de twee branden, moet de Rabobank circa 15.000m2 bijhuren om 650 tot 700 medewerkers te kunnen huisvesten. Het parkeren voor deze medewerkers lost de Rabobank op eigen terrein op. De Rijksgebouwendienst streeft ernaar in 2016 het nieuwe rijksverzamelkantoor te kunnen opleveren.

  Blijkbaar bevinden de plannen voor herontwikkeling (lees: sloop/nieuwbouw) van de knoop zich al in “eindstadium”.

  1. Apostle

   Voor zover ik weet gaat de Rabo er niet zitten, die heeft voor 600 medewerkers ruimte in het SVB-gebouw aan de Graadt van Roggeweg gehuurd. Het gebouw was te uitgeleefd. Hopelijk komt er iets fatsoenlijks in de plaats van de Knoop.

 3. Auteur
  HB

  Rabobank gaat er sowieso niet in. Ik meen me te herinneren dat hoofd POS na afloop van een persgesprek, kort na verschijning van de voortgangsrapportage, aangaf dat er bij de Rijksgebouwendienst niet zoveel animo meer is omdat de behoefte aan ruimte vanuit het rijk afneemt. Diensten verdwijnen of worden afgestoten, denk aan delen van VROM. Ik begreep uit zijn woorden dat er een kans is dat het rijk het afstoot.

  1. Niek

   Dankvoor de info. Het verbaasd me dat in een maand tijd de plannen zo snel veranderen, van tijdelijke huisvesting Rabo + “plannen in eindstadium” voor herontwikkeling tot de situatie die je nu beschrijft.

 4. Patrick

  Weet iemand wat de huidige stand van zaken is met dit pand?? Reed er vanmiddag weer langs en zag er nog niemand inzitten, lijkt mij een mooie locatie voor de rabo-bank of als atelier ruimte voor jonge kunstenaars!

  1. Auteur
   HB

   Geen idee. Rabo zou geen interesse hebben. Misschien is er inderdaad wel een goede tijdelijke bestemming voor te vinden, het ligt erg centraal.

Reageer