College geen trek in behoud Mirliton

In Nieuws door HB10 Reacties

Jammer Pepijn. Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen over mogelijk behoud van het kleine theater Mirliton in Hoog Catharijne, blijkt dat het college er geen zin in heeft. Ze verwijst naar de afspraak met Corio, de gesloten bilaterale ontwikkel/projectovereenkomst tussen de gemeente en Corio. Daarin staat dat het tot winkelruimte zal worden omgebouwd. Deze afspraak is in 2007 door de raad bekrachtigd. Ofwel, beste mensen, hadden jullie toen maar aan de bel moeten trekken, lezen we tussen de regels. Democratie is geen doorlopend krediet. Geen opening voor een monumentale status of behoud. Het beste dat men kan toezeggen is dat Corio wil meewerken aan het documenteren door de gemeentelijke afdeling Monumenten.
Voor wie wil weten wat daar nu in staat, de bilaterale ontwikkelovereenkomst met Corio, verwijzen we naar deze pagina.

Reacties

 1. Domenique

  Doodzonde..

  Een historische plek in dat gedrocht van een HC! En dan zo weg makkelijk wegdoen.

 2. David

  Toch ben ik blij dat ik er vorig jaar met de rondleiding even heb mogen kijken, jammer dat ’t weggaat

 3. ill-b

  Misschien een idee de spullen te bewaren/conserveren en eventuaal aan te bieden aan een (horeca)uitbater? Toch mooi als dit hele pakket aan inboedel in deze vorm ergens anders in de (binnen)stad een plek krijgt!

  1. R

   Dat vind ik eigenlijk nog wel een heel erg goed idee: en het theater blijft (in andere vorm) behouden; en de plek in HC komt vrij tbv winkels 🙂

   Misschien kan er een pianocafe van gemaakt worden, een concept zoals je dat tegenwoordig al wel vaker ziet (cafe met op de leuke avonden een pianist ipv een dj).

 4. William

  Anderzijds: wie kent dat theater nou eigenlijk nog? Ik ben er nooit geweest omdat ik er de kans niet voor heb gehad (al gesloten toen ik in Utrecht kwam wonen).

  1. Auteur
   HB

   Ik heb zelf ook niet veel met theaterhistorie, maar in de inrichting van het zaaltje + bar zijn de jaren zeventig stilistisch bevroren, ik denk dat het daarom moet gaan. Dus niks retro, the real thing!

   Over het algemeen zal er van het oorspronkelijke HC na de verbouwing helemaal, maar dan ook helemaal niets over zijn. Met andere woorden, er wordt veertig jaar ‘winkelhart van NL’-concepten, materialen, licht en vormen gewist, weggepoetst. Dat is raar als je je bedenkt hoe belangrijk HC vanaf het begin is geweest. Ik voorspel dan ook dat er na de verbouwing, over een jaar of tien, opeens met een schok wordt gereageerd als de generaties die decennialang HC hebben bezocht en gebruikt zich opeens realiseren dat niemand het de moeite waard heeft gevonden daar iets van te bewaren. Het is te vroeg voor een museum, maar alles wat je nu met een pneumatische hamer wist, is voorgoed weg. Twee woorden: ‘De Utrecht’. Corio interesseert zich er niet voor, POS wil slechts volle kracht vooruit, maar het Utrechtse bestuur zou hier wel wat alerter op mogen zijn. Een handvol kasteelresten zijn wel leuk en mogen misschien een miljoen kosten om zichtbaar te maken, maar geschiedenis schrijven we met elkaar, en wel hier en nu!

   1. Domenique

    Je kan het niet beter verwoorden Herbert..

    Helaas heb ik het ook nooit mogen bezoeken. Weet alleen dat de trap bij de free record er zat die daar naar toe leiden.

   2. William

    Het concept HC is volgens mij 1000% geborgd door aan het principe niks af te doen (een grote winkelfestijn vanaf CS tot aan de binnenstad). Je kunt zeggen van HC wat je wilt maar technisch gezien is het mijn inziens geen tijdloos ontwerp oid. Iedereen vind het nu ouderwets, lelijk en afgeleefd. Een fris nieuw ontwerp met het HC concept van toen, dáár zitten toekomstige generaties op te wachten!

 5. BE

  Jammer dat Corio de waarde van het theater niet ziet. Behoud zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen het leuk vinden om langer in HC te blijven. Gemiste kansen in overvloed in de stad die haar ziel aan de duivel verkocht. Hoe kan Utrecht zich nou geloofwaardig presenteren als dé kennisstad, als het het domste stadsbestuur van het land heeft?

 6. Johan

  Ik woon al jaren niet meer in Utrecht, maar er is blijkbaar nog helemaal niets veranderd. Wanneer komt men eindelijk eens tot het inzicht dat eenmaal verloren gegane historie echt weg is?

Reageer