Koude-warmte-opslag

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Corio gaat in de omgeving van het Vredenburgplein gebruik maken van koude-warmte-opslag voor de verwarming en koeling van HC. Morgen is er een infoavond over het onderwerp voor bewoners. (De aankondiging is nogal kort dag.) Hier een link naar het wiki-lemma, hier de link naar cu2030.

In het cu2030-artikel wordt gek genoeg niets gezegd over de ‘biowasinstallatie’, de combinatie van grondwaterreiniging en koude-warmte-opslag die voor het stationsgebied uniek is en waarvoor Utrecht speciaal vrijstelling heeft gekregen: de gebiedsgerichte aanpak. Voor dat systeem is recentelijk een groot aantal peilbuizen aangebracht. Het idee erachter is dat bacteriën in het zandpakket tot vijftig meter diep hun reinigende werking kunnen doen doordat het water langzaam in beweging wordt gebracht en verwarmd. Van belang is dan wel dat de vervuiling zich niet buiten het biowas-gebied verplaatst. Dat wordt inmiddels gemonitord. De Binnenstadskrant heeft er recentelijk dit over geschreven.

De prent (uit de Bisschopshof-collectie) toont veel industrie langs de Catharijnesingel in de negentiende eeuw: een gasfabriek en een koperpletterij. Heijmans is bij het funderen van het Muziekpaleis op vervuilde grond gestuit die vermoedelijk hier naar terug te herleiden is.

Reageer