Vrede

In Nieuws door HB4 Reacties

Wat er in 1945 van het Westfaalse Münster nog over was stelde niet zoveel voor. De rijke historische binnenstad was, sinds het uitbreken van de oorlog, systematisch en zonder ophouden door de RAF gebombardeerd. Alleen het puinruimen schatte men al op tien jaar werk, laat staan de reconstructie van de vaak bijzonder versierde koopmanshuizen, opgetrokken in vakwerk  en zandsteen.

Bijna driehonderd jaar eerder, in 1648, was het stadje het toneel van intensieve onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van een aantal Europese staten en vorsten. Tientallen jaren oorlog hadden geleid tot het besef dat het zo niet kon blijven doorgaan en dat iedereen beter af zou zijn met een vredesregeling. De Vrede van Münster betekende voor de Lage Landen het einde aan de langdurige oorlog tegen de Spaanse vorsten. Sterker nog, dit vredesverdrag markeerde de internationale erkenning van Nederland zoals we het nu kennen. Het was de eerste keer dat oorlogen werden beëindigd door diplomatie, in plaats van door verovering en plundering. (Een claim die overigens ook de Vrede van Utrecht uit 1713 doet.)

De keuze van het naoorlogse stadsbestuur om de driehonderdjarige viering van de Vrede van Münster in de Friedenssaal te vieren was moedig. De economie stond stil, het ontbrak aan alles. Van het gebouw was weinig meer over. De historische zaal zelf was gelukkig gespaard gebleven van een directe treffer en brand. Het lukte de stad om in ’48 in ieder geval de beroemde zaal in zijn oude luister te herstellen. De feestelijkheden vonden plaats tussen steenhopen en steigerwerk.

Over twee jaar beginnen in onze stad de feestelijkheden voor de viering van driehonderd jaar Vrede van Utrecht. (Als je een jolige versie van 1713 wilt moet je hieronder klikken. Wiki levert hier de saaie maar precieze versie van de gebeurtenissen.) Utrecht ligt niet in puin. Het is welvarend en functioneert binnen het Koninkrijk der Nederlanden als een tierelier. De discussie over kosten en tijdige oplevering van het Muziekpaleis zou daarom triviaal moeten zijn. Hopelijk kan dit stadsbestuur snel duidelijkheid scheppen.

Reacties

  1. Leon

    Als zelfs bouw-put Utrecht is aanbeland om nieuws te publiceren via fotorondjes naar een NRC artikel over de aanzuigende werking van fietsenstallingen, OV terminal in woord, en naar de historie van de Duitse stad Munster te publiceren, dan zou je denken geen nieuws is goed nieuws.

    Helaas is de gemeente Utrecht behept van geen nieuws of mager nieuws. Mischien dat al die maanden van geen echt projectnieuws de aanstaande storm aan overvloed aan informatie/nieuwe renders en andere zaken over onze grote projecten o.a. Hotel/Casino/Knoop etc etc naar buiten worden gebracht. Op CU 2030 zie je eigenlijk ook alleen maar kul nieuws en renders van 6 of 7 jaar oud.

    Wanneer gebeurd er weer eens wat??.

    1. Auteur
      HB

      Het is hollen of stilstaan. Het momentum lijkt inderdaad nu weg. Wij betrappen er ons ook steeds vaker op dat we de onderwerpen wat verder weg zoeken. Hopelijk binnenkort iets positiefs over de Bieb+/-.

    2. Apostle

      Nou ja, er wordt tenminste zichtbaar gebouwd, De Vredenburg, Muziekpaleis, OV terminal. Dat is meer dan er in jaren is gebeurt. Ik klaag vooralsnog niet heel erg hard.

  2. Auteur
    HB

    Om mezelf aan te vullen: de bouwput op de kop van Lombok is afgelopen weken een stukje dynamischer geworden: keten, hekken, poorten, dixi’s. Het lijkt erop dat de fundering daar nu snel gaan komen. We neigen derhalve ook voorzichtig naar Apostle’s conclusie.

Reageer