Muziekpaleis in 2014 klaar

In Nieuws door HB5 Reacties

De Heus maakt op DNU de balans op: hij citeert POS dat zegt dat het Muziekpaleis pas in 2014 zal worden opgeleverd. Aanstaande dinsdag is er naar verluidt in het college de vaststelling van de voortgangsrapportage over het Stationsgebied. Het is de bedoeling dat er op 31 december 2013 een concert zal plaatsvinden in verband met de viering van de Vrede van Utrecht.


Het moge wel duidelijk zijn dat er momenteel flinke druk op de uitvoering staat om dit te halen. Dit jaar zal het hoogste punt worden bereikt en zal het enorme stalen frame worden geplaatst waarin de vier zalen worden gehangen. Nadat de bouw met vertraging is begonnen door procedureel geharrewar en onaangename vondsten in de bodem, lijkt het nu met veel schwung voorwaarts te gaan.

In de bestuursrapportage van mei 2010 wordt nog vol goede moed gemeld: “De bouwkuip is inmiddels door middel van damwanden gesloten. De funderingspalen zijn grotendeels aangebracht en er is gestart met het afgraven van de grond uit de bouwkuip, zodat in de zomer ankers en onderwaterbeton kunnen worden aangebracht.” Inmiddels weten we dat dit werk rond Kerst is uitgevoerd, ofwel bijna 6 maanden later.

Overigens herinneren we ons al uit 2009 dat tijdens voorlichtingsbijeenkomsten door insiders werd gehint naar oplevering medi0 2013, met wat slagen om de arm. Dit was duidelijk niet wat het college toen officieel naar buiten bracht. Dat dit nu toch weer bijna een jaar later wordt is daarom teleurstellend, maar niet helemaal een verrassing. Hopelijk maakt de architect het nog mee.

[Edit] Muzieksite 3voor12 heeft naar aanleiding van dit bericht met de directeur van Vredenburg, Nanette Ris, gebeld. Zij stelt dat er nog steeds een afspraak is om de opening van de festiviteiten voor de Vrede van Utrecht, op 11 april 2013, te vieren in de grote zaal van het Muziekpaleis, zelfs al zou het Muziekpaleis dan nog niet klaar zijn. Ris bagatelliseert het nieuws. “Wij plannen nu modulair, dus om het gebouw van zaal tot zaal in gebruik te nemen. Volgens mij staat er niets op 31 december geprogrammeerd. Dat zal de fantasie of de droom van die journalist zijn. Maar als het in 2013 wordt opgeleverd, zie ik niet in waarom we niet iets met oud en nieuw zouden kunnen doen.” Volgens Natalja Talitsch, woordvoerder Bestuurscommunicatie van de gemeente, staat de oplevering toch echt nog gepland voor 2013. “We kijken nu in samenwerking met de aannemer of we in het kader van de Vrede van Utrecht op deze bouwplannen kunnen inlopen.”

Hieronder nog wat ‘illegaal’ geschoten plaatjes uit de grote zaal van twee maanden geleden. Er is niets veranderd.

Loading Images
wpif2_loading
Kijkje op de straat Vredenburg vanuit de restanten van de grote zaal
302_7175-
302_7174-
302_7155-
302_7153-
302_7149-
302_7146-
302_7137-
302_7128-

Reacties

 1. Laurens Holst

  Er wordt wel veel gelogen zeg… Eerst doen alsof iets al gedaan is dat 6 maanden later pas gebeurt, en dan weer doen alsof dat Vrede van Utrecht-concert helemaal niet in de planning staat. Bah, ik haat spin.

  1. Auteur
   HB

   Zo erg is het nu ook weer niet hoor. Veel van de miscommunicatie komt voort uit de complexiteit van het geheel en dat het onder twee wethouders valt. Bovendien heeft dit een schaalgrootte waar maar weinig mensen ervaring mee hebben. Achter de schermen worden veel meters gemaakt is mijn stellige indruk. Als de voorzienigheid een handje wil helpen (geen faillissementen, geen constructieproblemen, geen juridisch geharrewar etc) zal het met de vertragingen wel loslopen. Benieuwd of er morgen een duidelijke boodschap uit het college komt.

 2. William

  Mensen moeten eens niet zo zeuren en blij zijn dat er een muziekpaleis komt dat in NL qua architectuur zijn weerga niet kent. Het is een ontzettend complex gebouw met zwevende zalen en veel facilitaire voorzieningen daarom heen. Wat geeft het nou eigenlijk dat het een half jaartje later klaar is? Als je zelf in huis gaat klussen kom je ook vaak onvoorziene zaken tegen en ben je altijd later klaar dan gepland…

Reageer