Bouw OV-terminal gestart

In Reportage door HB5 Reacties

[Edit: foto’s toegevoegd, na de doorlees.] Hier een filmpje van het indraaien (eigenlijk boren, vervolgens volstorten, daarna wapening intrillen) van de eerste paal, onderdeel van de eerste fase van de bouw van de OV-terminal. Veel mensen van Besix van ProRail wilden dit niet missen. Een flinke vlaai om het te vieren. Aanstaande maandag is er een officieel pr-moment, met de minister van Infra en Milieu, Schultz van Haegen, en vast nog een hele stoet bobo’s. Het mooie van dit werk is dat iedereen het vanaf de bestaande hal en traverse goed kan volgen en er is bovendien geen gesloten bouwschutting. Het wordt straks net zo als nu in Rotterdam en Arnhem: als reiziger sta je er met je neus bovenop, er is altijd wat te zien. Op de bouwplaats hoor je Vlaams, Iers en Nederlands door elkaar. AD/UN heeft vandaag een artikel over de aannemer en waarom hij met Ieren, a long way from home, werkt.

In fase 1, die begin volgend jaar voltooid zal zijn, worden fundamenten, kolommen en een vloer gebouwd tussen de huidige hal en het Beatrixgebouw. Zodra dat klaar is, wordt de Jaarbeurstraverse buiten gebruik gesteld om te worden gesloopt. Voor het zover is moet ook een deel (noordelijke stuk plus het dak) van de sporthal worden weggehaald. De sloop van de sporthal is wat vertraagd door de grote hoeveelheden asbest die men er aantreft. Op de planning zal dit niet veel invloed hebben, aldus Emile Braeckman, projectdirecteur van Besix. Hij benadrukte dat het werk uniek is doordat het reizigersverkeer ongestoord moet doorgaan, maar ook door de enorme afmetingen van de nieuwe hal, die zelfs op deze ervaren bouwer indruk maken. De totale bouw is in zes fasen verdeeld, te realiseren binnen vijf jaar. Vanaf 1 april zal ook de buurman met de bouw van het Stadskantoor beginnen. Die aannemer wordt binnenkort door NS Poort bekend gemaakt. BU heeft in de wandelgangen de naam al gehoord.
Enfin, een boel nieuwe activiteit in 2011. Het mag ook wel een keer.

Foto’s:

Loading Images
wpif2_loading
EerstePaalOVTerminal
EerstePaalOVTerminal 32 (1)
EerstePaalOVTerminal 31 (1)
EerstePaalOVTerminal 29 (1)
EerstePaalOVTerminal 28 (1)
EerstePaalOVTerminal 27 (1)
EerstePaalOVTerminal 26 (1)
EerstePaalOVTerminal 24 (1)
EerstePaalOVTerminal 23 (1)
EerstePaalOVTerminal 22 (1)
EerstePaalOVTerminal 21 (1)
EerstePaalOVTerminal 19 (1)
EerstePaalOVTerminal 18 (1)
EerstePaalOVTerminal 17 (1)
EerstePaalOVTerminal 16 (1)
EerstePaalOVTerminal 15 (1)
EerstePaalOVTerminal 14 (1)
EerstePaalOVTerminal 12 (1)
EerstePaalOVTerminal 9 (1)
EerstePaalOVTerminal 8 (1)
EerstePaalOVTerminal 7 (1)
EerstePaalOVTerminal 5 (1)
EerstePaalOVTerminal 4 (1)
EerstePaalOVTerminal 3 (1)
EerstePaalOVTerminal 2 (1)
EerstePaalOVTerminal 1 (1)

En een filmpje:

Reacties

 1. Carlo

  Worden enkel perronnen dit jaar ook aangepakt en in welke fase wordt de stationshal gerealiseerd?

 2. Auteur
  HB

  We zullen bij ProRail eens navraag doen naar een indicatieve planning voor het gehele werk.

 3. Hanne

  Wanneer wordt deze aannemer dan bekend gemaakt? Normaal zou die beslissing toch al moeten genomen zijn of niet?

  1. Auteur
   HB

   Bekendmaking zal wel eerdaags gebeuren. Het bedrijf moet 1 april aan de slag. Het besluit is in ieder geval genomen, zo is ons toevertrouwd.

Reageer