Evolutie

In Nieuws door HB12 Reacties


Van volger Niek kregen we deze pic doorgestuurd. We kennen de bron niet. Maar iemand heeft de moeite genomen om alle ontwerpen van het Muziekpaleis eens achter elkaar te zetten. Dank daarvoor. De tijdreis omvat wel een jaar of tien, het eerste plaatje is nauwelijks een ontwerp te noemen. Het is de eerste schets van een compleet nieuw gebouw op die plaats. Later rijpte het plan tot een combinatie van bestaand en nieuw. Men begon de nieuwe zalen op de oude zaal te stapelen, eerst erboven, later ernaast. In het huidige plan hangen de nieuwe zalen in een reusachtig frame van staal aan de straatzijde van het gebouw. In de uitwerking is tenslotte afgezien van een glazen gevel. De laatste twee plaatjes tonen een composietgevel, een relatief nieuw materiaal in de bouw dat aan een opmars bezig is. De laatste is overigens ook de ‘definitieve’ uitwerking.


[edit] Een render van de noordgevel toont dat het gebouw nog steeds erg veel glas bevat.

Reacties

  1. Maarten Rail

    Jammer dat de voorlaatste het niet geworden is. Dat nodigt uit tot het bekijken van die grote hoge gevel. De gevel van de definitieve versie heeft dat voor mij helaas niet, maar omdat ik(we) het er toch mee moet doen hou ik een open blik en probeer er haar schoonheid in te zien.

  2. Carlo

    Ik had ongeveer net zo’n foto gemaakt en op skyscrapercity gezet.
    Echter was de laatste render een avond-impressie en geen dag-impressie. Het lijkt erop dat laatste plaatje is gewijzigd, qua verhoudingen ogen ze vrijwel identiek!

    http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=65448803&postcount=430

    Het liefst zie ik de glazen gevels op dit gebouw, maargoed laten we hopen dat het toch wat wordt met het Vredenburg. Het team van Hertzberger moet toch in staat zijn om wat indrukwekkends af te leveren lijkt me.

  3. Niek

    Carlo hierboven ^^ is inderdaad de bron van het plaatje, ik heb alleen de nieuwste render erin geplaatst. Ik vind het persoonlijk nog steeds jammer dat de glazen gevel is vervangen door dit “vier-op-een-rij” motief. Hopelijk komt de architect nog met een aangepast ontwerp, want het gebouw tenslotte wel bijna 45 meter hoog en dus best massief.

  4. Annelies

    Ik deel jullie mening, ik vind de laatste niet de beste. Het is de somberste en meest afgesloten van de reeks. Ik zie nu al de beduimelde sfeer die kan ontstaan op een grijze zondagmiddag. Volgens mij had een van de belangrijkste doelen moeten zijn; breken met de junken-sfeer die er tot nu toe geweest is en dat is niet gedaan. Het ziet er uit als een boek van dezelfde plank, maar ja, wat kan je ook verwachten als de architect dezelfde is als het vorige debacle..
    Jammer…

  5. Auteur
    HB

    Ik verwacht dat het gebouw succes zal hebben met de formule, het interieur, de buzz van activiteiten in soms wel 5 zalen tegelijk. Door het gebouw af te rekenen op een handvol plaatjes van het exterieur doe je de architecten echt tekort. Check http://issuu.com/bouwput/docs/muziekpaleisbouwplankleinokt2009. Ik upload ook nog even een plaatje van de glazen noordgevel. Daarop ziet het er niet zo dramatisch uit.

    1. Niek

      Het hele punt is dat het DO wat jij hier linkt dus niet meer actueel is. Het ontwerp is daarna minder “speels” en meer gesloten geworden, ik heb hier nog even de stadia op een rijtje gezet: http://i.imgur.com/Hcx2r.jpg
      Ik ben het met je eens dat het Muziekpaleis een succes zal zijn, maar het blijft jammer dat in zo’n laat stadium opeens een enorme gevel van ontwerp wordt veranderd.

  6. Michiel

    Is dat laatste plaatje dan nog wel actueel? Want volgens het evolutiepad hebben de niet-glazen zijkanten dus nu dat vier-op-een-rij patroon, maar in jou laatste plaatje heeft de gevel weer een ‘gaatjes in speels patroon’. Iets wat weer meer op ontwerp #5 lijkt, maar dat ging toch niet meer door?

    1. Auteur
      HB

      Het zadel, om het zo maar’s te zeggen, is van composiet, en die heeft dit jaar nog een vormwijziging ondergaan. De noordgevel is bij mijn weten niet meer aangepast sinds de veranderingen aan de gevel van de popzaal, maar dat is alweer enige tijd geleden. Op die uitzondering na is die render dus nog actueel.
      Ik zal het plaatje vervangen door de nieuwste.

  7. Mick

    Valt mij op dat er bomen zijn in de eerste ontwerpen, die later zijn verdwenen. Utrechters hebben duidelijk voor groen gekozen in de Plan A/B referendum, maar of er straks iets groens te verkennen is…….

Laat een reactie achter op Annelies Reactie annuleren