Reality check: retail

In Nieuws door HB3 Reacties

Wordt het misschien nu toch eens tijd dat de gemeente en Corio een reality check doen op de forse uitbreidingsplannen van Hoog Catharijne? Dat de stationsgebiedplannen momenteel last hebben van een slappe kantorenmarkt, wil POS wel schoorvoetend toegeven, maar tot nu toe is het uitbreidingsvolume retail niet echt een punt van discussie geweest, behalve bij Van Oosten en enkele medestanders. De retailbranche becijfert echter een forse krimp in vierkante meters, vooral van zelfstandige ondernemers. Belangrijkste reden: wij kopen veel en graag via internet. En dat heeft voorlopig zijn piek nog niet bereikt. En voor dat winkelgemak biedt zelfs het imposante Hoog Catharijne geen substituut. En als dat straks ook nog moet concurreren met het nieuwe Leidsche-Rijncentrum, zijn de rapen helemaal gaar.

Wij kunnen ons voorstellen dat de ontwikkelovereenkomsten tussen gemeente en Corio het niet toelaten de boel open te breken. Wat wel een optie kan zijn is de fasering zodanig aan te passen dat de bouwput en niet langer dan nodig als een Katrina-rampgebied bij ligt. Misschien moet zelfs het machtige Corio ook gewoon realistisch zijn en accepteren dat fruit soms te hoog hangt. Als er een aangepaste fasering komt (Poortgebouw uitstellen, we noemen maar wat), is wat ons betreft de enige en belangrijkste variabele: het snel terugbrengen van een open en bevaarbare Catharijnesingel. Een nachtmerriescenario zou zijn dat de zeer kostbare infrastructuur (bruggen e.d.) en tot en met Vredenburgknoop wordt gerealiseerd en het vervolgens stagneert op ernstige vertragingen van de Catharijneknoop en we vervolgens het water zeker de komende vijftien jaar niet zullen zien stromen.

Dat er langs de Mineurslaan bepaalde ontwikkelingen met grote vertragingen plaatsvinden, zal niemand veel kwaad doen. Hoe anders is het langs de Catharijnesingel. Dat raakt het welbevinden van de Utrechtse binnenstad als geheel. Er zijn geen artist impressions gemaakt van het Muziekpaleis naast een bouwput of een gedempte bak. Toch is dat wat we jarenlang zullen gaan zien. Dat vergeten we gemakshalve maar en projecteren allemaal blije mensen op terrasjes en vrolijke bootjes die aanmeren.

Enfin, misschien schetsen we het nu wel erg somber beeld, maar de kop van Retail 2020: “Forse afname winkelvloeroppervlak“, stemt ons niet gerust. Als er al een kop in het zand zit, moet die er snel uit. Gemeenteraad, doe je ding.

Reacties

 1. Marco Knol

  Mwah, ik weet niet hoor. Die geluiden zijn er al jaren. Bovendien zullen die ontwikkelingen vooral ten koste gaan van mindere lokaties. Denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum als Kanaleneiland.

  1. Auteur
   HB

   Marco, de vernieuwingsplannen van HC zijn niet van recente datum. Het Masterplan dateert uit 2003. Je kunt met enige goede wil zeggen dat de huidige plannen voor het nieuwe HC zijn gebaseerd op inzichten van meer dan 10 jaar oud die niet (zichtbaar voor de buitenwereld althans) zijn bijgesteld. Wat ons bijvoorbeeld al eerder is opgevallen, is dat de invulling van de vierkante meters voor leisure binnen HC onduidelijk zijn, Corio geeft dat ook wel toe. Er is dus, bijvoorbeeld in het Poortgebouw, een programma aan meters bedacht zonder concrete invulling. Tel daarbij op de krimp in de retail in zijn geheel. Dat deze locatie de dans ontspringt wil ik niet voetstoots aannemen. De kantorenmarkt in het stationsgebied zou zogenaamd ook geen last hebben van de economie. Het tegendeel is waar: diverse projecten staan on hold.

 2. Ronald

  zeg, zomaar een idee’tje om HC een boost te geven: maak er een toeristisch gebied van en elke zondag voortaan open!
  Het is allemaal niet zo moeilijk…

Reageer