RASA in Muziekpaleis

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

DNU schreef een jaar geleden over de strubbelingen tussen gemeente en Tivoli en suggereerde dat mogelijk RASA zou kunnen gaan aanschuiven om de programmering van het Muziekpaleis rond te krijgen. RASA-directeur Eggermont zegt in dat stuk dat er gesprekken zijn geweest met de gemeente maar “er van een formele samenwerking nog lang geen sprake is”. Opvallend is dat gisteren op de site van SJU, de andere partner binnen de stichting, staat dat “Wereldmuziekcentrum RASA zeer waarschijnlijk onderdeel gaat uitmaken van de toekomstige exploitatie-organisatie”. Daar lijken dus stappen gezet te worden.

Dat mag ook wel want het lijkt erop dat er sinds maart 2009 niets constructiefs meer is gebeurd tussen Tivoli en de Stichting Muziekpaleis Utrecht. Terwijl er aan de lopende band allerlei besluiten worden genomen over de technische inrichting, voorzieningen, detaillering en aankleding van de zalen en foyers, laat Tivoli alle kansen voorbij gaan hier zijn inbreng aan te geven.

Qua programmering is het een race tegen de klok. Het complex opent naar verwachting zijn deuren in 2013, als er geen grote tegenslagen zijn tijdens de bouw. Klassiek programmeert een paar jaar vooruit. Grote namen moeten nu worden gecontracteerd. Voor jazz, world en pop dringt de tijd wat minder. Festivals en grotere events hebben echter ook jaren voorbereidingstijd nodig; het Muziekpaleis met zijn vijf zalen en onafhankelijke foyers en horeca is daar bij uitstek geschikt voor.

Met de schaalgrootte van werken hebben de samenwerkingspartners in de stichting geen van allen ervaring. Daarom leggen ze hun oor te luisteren bij derden die ervaring hebben met onderdelen op dergelijke omvang. Een daarvan is The Sage Gateshead in Newcastle.  Het management van deze ‘venue’ heeft de stichting adviezen gegeven met betrekking tot het voorbereidingsproces en de eerste periode van exploitatie. Zij vielen wel van hun stoel toen ze hoorden dat alles qua organisatie, programmering en exploitatie nog moest worden opgestart, aldus onze bron. Ze vroegen zich af of de stichting het allemaal op tijd zou gaan halen.

[edit] Naar aanleiding van bovenstaande heeft DNU wat telefoontjes gepleegd met als conclusie dat RASA het (nog) niet kan bevestigen. Volgens directeur Eggermont is de toekomst nog onzeker.

Reageer