Bieb A’dam gaat goed

In Nieuws door HB5 Reacties

Hans_en_Cuba_5_miljoenste_bezoeker

Dit najaar beslist het Utrechtse college over de nieuwe bibliotheek, althans over hoe het gebouw op het Smakkelaarsveld zal worden gebruikt. Bij de plannen wordt veelvuldig verwezen naar de toonaangevende bibliotheken van Delft (DOK) en Amsterdam (OBA). De centrale bibliotheek van de OBA heeft sinds ze een nieuw onderkomen heeft betrokken een groeiende toeloop gekend. In april werd zelfs de 5 miljoenste bezoeker feestelijk welkom geheten, nog geen drie jaar na de opening op 7-7-2007.

OBA schreef daarover:

Onder veel belangstelling van media en bezoekers werden de laatste 50 bezoekers afgeteld en de 5 miljoenste bezoeker was Cuba Rebelde, 13 jaar, en vanaf de eerste dag een trouw bezoekster van de bibliotheek.

Uit de hand van architect Jo Coenen, die hiervoor rechtstreeks met de auto uit Italië was komen rijden, ontving ze een aantal geschenken waaronder een prachtig boek over zijn werk met daarin natuurlijk aandacht voor de bibliotheek.

Directeur Hans van Velzen schetste het succes van het nieuwe gebouw dat vanaf de eerste dag druk bezocht is met rond de 5.000 bezoekers per dag. In de tweede helft van 2007 trok de bibliotheek al 800.000 bezoekers, in 2008: 1.800.000, in 2009: 1.850.000 en dit jaar worden 1.900.000 verwacht waarmee de ooit voorspelde 2 miljoen bezoekers per jaar aardig in zicht komen.

Inmiddels zijn meer dan 15.000 nieuwe leden ingeschreven waaronder veel studenten, houders van de Stadspas en ouders met kinderen.

De OBA heeft zich hiermee ontwikkeld tot de drukst bezochte culturele plek van de stad en heeft het begrip bibliotheek als ontmoetingsplek voor alle Amsterdammers weer nieuw leven ingeblazen.

Van Velzen noemt de volgende factoren voor het bezoekersucces:

Factoren die, naast het grote mediabezit van de bibliotheek, aan het succes hebben bijgedragen zijn:
– de ruime openingsuren: zeven dagen per week van 10.00 uur – 22.00 uur
– het grote aanbod van 600 studieplekken met internetpc’s en draadloos internet
– het restaurant op de 7e etage met prachtig uitzicht over de stad
– het Theater van ’t Woord met een groot aanbod aan activiteiten, variërend van Jazz, lezingen van auteurs, films, jeugdtheater en schoolvoorstellingen
– de dagelijks radio uitzendingen van Amsterdam FM en OBA Live met iedere dag een gevarieerd programma met gasten uit de wereld van de literatuur, politiek en cultuur en iedere dag live muziek
– het plezierige verblijfsklimaat in het open en lichte gebouw van de hand van Jo Coenen

Rapp+Rapp kan met een prettig en adequaat gebouw een deel van het succes afdwingen. Laat Utrecht met deze ervaringen zijn voordeel doen.

Reacties

 1. Richard

  Rapp+Rapp kan met een prettig en adequaat gebouw een deel van het succes afdwingen. Laat Utrecht met deze ervaringen zijn voordeel doen.

  Laten ze eerst maar eens wat gaan bouwen, begint een aardig lachwekkende bedoening te worden daar in Utrecht.

 2. Bart

  Wat ik heb begrepen is het aantal uitleningen in Amsterdam bijna niet gestegen, iets waar een bibliotheek natuurlijk ook wel voor bedoeld is en zijn geld vandaan haalt.
  Dan kan je wel scoren met veel bezoekers (terecht, want op een geweldige locatie en op het terras een fantastisch uitzicht) maar het eigenlijke gebruik is er niet extra door

  1. Auteur
   HB

   Hiermee sla je de spijker op zijn kop. Het geeft treffend weer op welke kruispunt van wegen de bibliotheek is beland. OBA heeft een route gekozen, maar er zijn meer manieren op je toekomst veilig te stellen. Je onkomt er alleen niet aan om het probleem van het kernproces (boeken inkopen en uitlenen) onder ogen te zien. Dat zal anders worden en op termijn verdwijnen, dan wel beperkt worden tot segmenten als bijvoorbeeld kinderboeken en leesbevordering.
   Utrecht moet eerst goed nadenken of ze wel een ‘gewone’ bibliotheek wil. Ik vermoed dat het oppervlak met boekenrekken beperkt zal zijn, dus zeker niet de omvang die nu is begroot. Laat men ook vooral kiezen voor een flexibel systeem. Dus niet voor wat OBA heeft gedaan met zijn designkasten. Dan zijn de ruimten allround te benutten en kun je er op termijn mogelijk nog wat huur van derden uit halen of verdiepingen volledig nieuwe functies geven.

   1. Bart

    Beste Herbert,

    Ik vind ook dat Utrecht zich goed moet afvragen welke richting de bibliotheek op moet gaan. Gelukkig kan men leren van de bibliotheken die voor zijn gegaan.
    Laat het vooral een plek worden waar mensen graag naar toe gaan en hopen dat het ontwerp en de locatie voldoende mensen trekt.

 3. vonz

  Ten eerste is een bibliotheek niet bedoeld om geld mee te verdienen.

  Ten tweede staat in het artikel dat er wel meer leden bij zijn gekomen. Dáár wordt geld mee verdiend, boeken lenen is immers gratis.

Reageer