Vals plat

In Nieuws door HB1 Reactie

Op het Smakkelaarsveld kun je een lichte sensatie van hoogteverschil merken als je de ruimte op je laat inwerken, maar het is subtiel. West is lager dan het deel langs de Catharijnesingel. Dat de oude stad bepaald niet plat is, blijkt uit deze hoogtekaart uit 1931, in collectie bij de universiteit. De kleuren zijn nogal subtiel, maar je kunt wel zien dat het Domplein het hoogste punt is, samen met de omgeving Strosteeg: maar liefst 6 meter boven NAP.

De consequentie van dit soort hoogteverschillen is dat de herstelde Stadsbuitengracht ter hoogte van het Vredenburg gevoelsmatig een laag waterpeil zal hebben. Of met ander woorden, relatief hoge kades. Daarom is de constructie met een Weerdsluis-achtige trappartij ook zo welkom: dat maakt de waterkant een stuk vriendelijker.
Deze kaart en nog veel meer leuks is te vinden op deze site van de UU.

Reacties

  1. maarten

    Wat leuk te lezen. Vaak fiets ik vanaf de amsterdamsestraatweg langs het smakkelaarsveld de binnenstad in. Daar ga je best wat omhoog om vaak daarna weer over de oudegracht door de potterstraat even lekker 'heuvel' af te gaan. Leuk te zien waar deze hoogteverschillen verder liggen. Oh ja vanavond zag ik alweer een groene gloed (pas gezaaid gras) over het brakke smakkelaarsveld liggen. Dus toch koeien ūüėČ

Reageer