Bodemonderzoek Muziekpaleis

In door HB4 Reacties

[update 19-5] Volgens een woordvoerder van de projectorganisatie heeft de bouw van het Muziekpaleis inderdaad de afgelopen periode stilgelegen, zoals op BU al is gesignaleerd. Er is bodemonderzoek gedaan naar vervuiling die mogelijk gerelateerd is aan de gasfabriek van De Heus die er tot 1870 heeft gestaan. Het zou met name gaan om cyanide en fenol.

Indertijd werd gas gemaakt van steenkool en dat proces kende de nodige vieze bij- en afvalproducten. Het hoeft weinig betoog dat daarmee in die tijd nauwelijks zorgvuldig werd omgesprongen. Een andere gasfabriek, die aan de Blauwkapelseweg, heeft Utrecht zelfs opgezadeld met een van de ernstigste gevallen van bodemverontreiniging uit de geschiedenis, het huidige Griftpark.

Uit het onderzoek in de bouwput van het Muziekpaleis is gebleken dat er geen reden is voor zorg om de gezondheid van de bouwvakkers, aldus POS. Aannemer Heijmans zal daarom het werk weer oppakken. Dat bestaat uit het plaatsen van de laatste damwanden en boorpalen en vervolgens afgraven en afvoeren van de grond. Daarna wordt er een vloer onderwater gestort. Dit werk zal de komende maanden plaatsvinden.

Van Wouter de Heus kregen we een toelichting op het bericht. Hij geeft aan dat op het Vredenburg vanaf 1832 meer fabrieken hebben gestaan, namelijk een koperpletterij en een knopenfabriek, allemaal toebehorend aan zijn roemruchte voorvader, Willem Hendrikus de Heus.

De Heus woonde in die tijd of in zijn ruime landhuis aan de Utrechtseweg in De Bilt of in Kasteel Nyenrode aan de Vecht bij Breukelen. Heel lang hebben de fabrieken er niet gestaan. De Heus, ook lid van de Utrechtse gemeenteraad en van Provinciale Staten, werd dwarsgezeten door een aantal vooraanstaande Utrechtse bestuurders toen zijn twintigjarige concessie voor het leveren van gas moest worden verlengd.

De Utrechtse gemeenteraad besloot dat de gemeente een eigen gasfabriek moest oprichten om de kosten voor de burgerij binnen de perken te houden en de gemeentelijke inkomsten te verhogen. De concessie van De Heus liep van 1842 tot 1862 en hij rekende in die jaren ongeveer 25.000 gulden voor het in stand houden van de straatverlichting. De gemeentelijke gasfabriek kon het uiteindelijk niet goedkoper en moest 60.000 gulden in rekening brengen. Project mislukt, maar De Heus was inmiddels weg van het plein. De bouwwerken maakten van lieverlee plaats voor allerhande beursgebouwen.

De Heus, eveneens voorzitter van de Kamer van Koophandel en mede-oprichter van het gebouw Kunst & Wetenschappen op de Mariaplaats was korte tijd eigenaar van de Stadsschouwburg op het Vredenburg. Hij, zijn moeder was de beroemde danseres Polly Cuninghamme, haalde Frans Listz in 1842 naar deze zaal.

Het familiebedrijf, dat ook de nodige activiteiten in onder andere Apeldoorn omvatte, heeft nog tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw bestaan. Het is tenslotte overgegaan in Remeha, fabrikant van cv-ketels.

Op de foto een koperen knoop die recentelijk bij opgravingen op het Vredenburg is gevonden.

Reacties

 1. Anonymous

  Wel vreemd dat de bodem pas wordt onderzocht als de bouw al ruim begonnen is…Wat nou als de grond daadwerkelijk vervuild zou zijn? Dan hadden er diverse bouwvakkers aan vervuilde grond bloot gestaan. Vreemd.

 2. Giordino

  De familie de Heus weet het Aleid nog lastig te maken zelfs de personen die zijn overleden.
  Maar toch wel vreemd dat er niet eerder onderzoek naar gedaan is.
  Als je op zo’n plek gaat bouwen/graven waarvan bekend is dat er jarenlang een vervuilende fabriek heeft gestaan doe je lijkt mij toch eerst een bodem onderzoek.

 3. Anonymous

  Eindelijk snap ik nu waar die verzuurde opstand van WdH tegen de gemeente vandaan komt.

Reageer