Windonderzoek

In Nieuws door HB1 Reactie

Grote gebouwen op een kluitje kunnen voor een heel slecht plaatselijk klimaat zorgen. Ik herinner me dat ik ooit eens uit m’n schoenen ben geblazen bij het ministerie van BiZa. Als provinciaal was ik de enige die zich daar op straat waagde. Dit soort toestanden willen we straks niet als we van station naar stadskantoor lopen, op een plateau acht meter boven straatniveau. Daarom is er een windklimaatonderzoek gedaan door DGMR Bouw. Je treft het aan als een van de talloze bijlagen van de bestemmingsplanprocedure die in februari is begonnen.

Dat de oorspronkelijke ontwerpen voor problemen op dat terrein zorgden, leren we uit de conclusies van dat rapport.

Daarin staat het volgende:
De volgende maatregelen zijn daarbij afgesproken:
– Stadskantoor wordt 9 m naar het noorden verplaatst;
– een scherm van 2m hoog langs de Noordpassage;
– een scherm tot aan het dak van de OVT aan de achterzijde van het Stadskantoor;
– aan de voorkant van het Stadskantoor plaatsing van een kiosk/informatie-vertrektijdenbord/stadsplattegrond;
– plaatselijke maatregelen bij de ingang van het Stadskantoor.

Dat betekent dat er nog best risico bestaat op ‘ongure’ plekken, hoewel men het niet als ‘windgevaarlijk’ classificeert. Op straatniveau zou dat wel kunnen ontstaan. Er zijn flinke maatregelen nodig in de vorm van schermen en dergelijke.

Hoe ze dit weten? Met een maquette vol schuurpapier in een windtunnel. Bekijk het in de download van het rapport of in onderstaande bladerversie.

Reacties

  1. Laurent

    Ja, daar heb ik me nog eens mee geamuseerd in de bibliotheek van de TU Eindhoven. Het stormde die dag, en ik zag door het raam de ene na de andere fietser abrupt tot stilstand komen in de onderdoorgang van het Hoofdgebouw.

Reageer