Bieb +/-

In door HB3 Reacties

Wethouder Stationsgebied Harm Janssen wil coûte que coûte door met het onroerend goed op het Smakkelaarsveld. Dat daarbij mogelijk nu al plusjes sneven, neemt het college kennelijk voor lief.

Het tweede plusje is bijna weg, het eerste plusje is ook niet meer zo zeker, zo bleek na een wat verwarrende discussie in de raad. Het geld om de ontwikkeling Smakkelaarsveld te starten is door de raad met minimale meerderheid vrijgegeven, maar bepaald niet van harte. Het woord ‘onvoldragen plan’ viel opnieuw diverse keren. Er is een nieuw beslismoment ingebouwd ten aanzien van de programmatische invulling in oktober. Eind van het jaar moet op basis van die uitkomsten een voorlopig ontwerp worden gemaakt.

De situatie is wonderlijk. De bibliotheek als basisvoorziening gaat door de digitalisering een onzekere toekomst tegemoet, toch wordt alle onzekerheid op het conto van de ‘duurzamere’ partijen Artplex en UCK geschoven. Deze instellingen moeten bewijzen dat ze het waard zijn aan te schuiven. We zouden het liever willen omdraaien. Laat de bibliotheek zich maar eens bewijzen dat ze een plek van maar liefst 14.400 m2, een verdubbeling van de Oude Gracht, op zo’n dure plek op het Smakkelaarsveld waard zijn. Want de boekenstellingen worden steeds leger, iedereen kan dat met eigen ogen zien. En de schrijvers die komen voorlezen trekken geen stadions vol.

We moeten vaststellen dat eigenlijk niemand, op Oskam, Zwanenberg, Schipper en Oldenborg na, zich nu wenst te verdiepen hoe dat gebouw in de toekomst moet functioneren. Men heeft het over delen van horeca, of verhuren van zaaltjes aan elkaar. Dat zijn technische, ruimtelijke omstandigheden, daar gaat het niet om. Het gaat er juist om dat je er het klokjerond cultuur-, educatie- en mediadiensten kunt vinden, dat het buzzt, er debat is, dat er dynamiek is, dat het een kweekvijver is… Dat het the place to be is.

De architect krijgt nu de opdracht, die zal blij zijn, want er kan een voorschotfactuur worden opgesteld. Maar opdracht voor wat? Er is nog geen zicht op inhoudelijke samenwerking tussen bibliotheek en Artplex, laat staan tussen het trio met UCK. Dat zul je toch moeten weten wil je iets moois gaan neerzetten, dat Utrecht, stad van cultuur & wetenschap verder opstuwt in de vaart der volkeren?

Tenzij het nieuwe college straks na serieuze gesprekken met UCK en Artplex tot een volwaardige ++constructie komt, zien we het somber in. De ambitie op het Vredenburg zou wel mogen overwaaien naar het Smakkelaarsveld, waardoor de combi tot een sprankelende cultuur-as kan uitgroeien. Er is bij Muziekpaleis nooit serieus overwogen om maar een zaal minder te bouwen; bij Smakkelaarsveld is dat de grondhouding: laten we maar geen risico nemen en iets veiligs bouwen. Die huizen verkopen we wel.

Als de discussie dan toch vooral over geld moet gaan: er is een vrije simpele manier om de last van de dure vierkante meters ter plaatse draaglijker te maken voor de cultuurinstellingen. Eis dat er extra bouwlagen met appartementen worden toegevoegd en claim de meeropbrengsten daarvan voor je huurlasten van de komende jaren. Meer woningen is ook goed voor de Stationsgebied-doelstellingen. Vreemd dat niemand dit als optie heeft ingebracht. Overigens is de gemeente zelf grondeigenaar. Zij kan ook besluiten op dit ‘dure’ stukje stad, schappelijke huurtarieven te hanteren onder het motto vestzak broekzak.

Als de ++ eraf gaan, laat dan de bieb ook maar lekker op die sfeervolle plek aan de Oude Gracht zitten. Onze hoop is gevestigd op het nieuwe college.

Reacties

 1. Maarten

  Gewoon eens een vraag: mag je op de Bibliotheek wel woningen bouwen? Zit je dan niet in milieu / veiligheidscontouren van het spoor?

  Wat ik sowieso niet snap is waarom dat ding per se op het Smakelaarsveld moet komen. Ja, opbrengsten voor het stationsgebied, maar het Smakelaarsveld is een van de weinig plekken in het versteende stationsgebied waar je als fietser nog ‘ademruimte’ krijgt

 2. Giordino

  Het huidige college focust zich veels te veel op de perfecte/ideale situatie op papier dat is opgesteld door iemand met een roze bril op !
  Eigenlijk geld hier hetzelfde als voor het muziek paleis geld.
  De grote partijen willen samenwerken maar ze willen niet dat de kleine man net zoveel te zeggen heeft als zij.

  Het lijkt wel of ze elk open plekje vol willen bouwen laat de ruimte lekker open en leg een mooi park aan waar het zomers heerlijk vertoeven is.
  Wat meer groen in Utrecht kan geen kwaad.
  In plaats van maar te bouwen zonder enige visie te hebben hoe het daadwerkelijk zal zijn over een paar jaar !

Reageer