Damwanden drukken

In door HB1 Reactie

Op de schouw was een meneer die de projectorganisatie beschuldigde van flagrant leugenaarschap door te stellen dat damwanden drukken gewoon niet kan, en dat het eigenlijk gewoon trillen is, en dat je daar eerlijk over moet communiceren want het levert overlast op.
Daarom even gekoekeld en terecht gekomen op de site van Joost de Vree, die alle typen damwanden op een rij heeft gezet en ook hoe ze in de grond worden gebracht. Dit schrijft hij over drukken:

Drukken
Een nieuwe ontwikkeling is het indrukken van stalen damwandplanken, waarbij geen of zeer weinig trillingen worden geproduceerd.
Het indrukken en trekken vindt plaats door middel van hydraulische cilinders, waarbij de reactiekracht wordt ontleend aan reeds in de grond aanwezige planken of aan een ballastframe, waaraan de machine zich vastklemt.
Het grote voordeel van deze werkwijze is het trillingsvrije karakter. Het nadeel ligt in de geringe productiesnelheid, vergeleken met de andere technieken.

Zou het de boze onderbuik geruststellen? Zulke hokuspokus blijkt het nu ook weer niet te zijn. Meer hier.
Overigens zijn binnen een strook van 60 meter rond het werk trillingsmonitors aangebracht. Of zoals Erik Suik van POS het uitdrukte: omwonenden zullen waarschijnlijk meer last hebben van de plaatsing van de trillingsmonitors dan van de trillingen zelf. Laten we het hopen.

Reacties

 1. Herbert

  We kregen via de mail deze reactie. We plaatsen hem hier door:

  Het gaat die meneer waarschijnlijk niet om of de techniek wel of niet bestaat maar meer of de grondlagen er geschikt voor zijn.

  Het drukken gaat prima in Rotterdam en Amsterdam waar je voornamelijk door prut heen moet en maar een beetje in het zand.
  Hier ben ik zelf bijvoorbeeld betrokken geweest bij het drukken. http://www.smetboring.be/HOME/st3.pdf (kon ff geen beter plaatje vinden)
  Of deze http://www.walinco.nl/pers/2006-07-13%20Trillingvrij%20werken%20in%20gevoelig%20gebouw.pdf

  In Utrecht kunnen er zwaardere zandlagen zijn waar je niet door heen kan drukken. En dan moet er toch getrild worden. Eventueel in combinatie met water.

Reageer