Dikke palen

In door HBReageer op dit artikel


De twee rode cilinders zijn boorkernen van een zestiende eeuwse steenklomp. Op drie plaatsen worden momenteel namelijk gaten van 950 mm doorsnede geboord in de noordoostelijke torenfundament van het kasteel Vredenburg. Het is de opmaat voor het indraaien van drie Tubex-palen, vanaf volgende week dinsdag. Daarvoor zal een enorme boorstelling worden aangevoerd om de 28 meter lange stalen paalmantels van 600 mm doorsnede de grond in te draaien. Voor deze bewerkelijke bouwwijze wordt gekozen om het aantal funderingspalen ter plaatse te beperken. De buitengevel van het woonwinkelcomplex loopt namelijk precies over dit uitgestrekte stuk van het monument.

Het is wat tegenstrijdig: drie gaten van ruim twee meter diep in een fundament boren om het vervolgens te kunnen ontzien. Maar zo is het in de monumentenvergunning vastgelegd. De huidige werkzaamheden vallen dan ook nog steeds niet onder de bouwvergunning die momenteel wordt aangevochten en waarvoor deze week een zitting bij de Raad van State is voor een voorlopige voorziening tot stopzetting.

Aannemer Fundex uit Oostburg lichtte toe dat ze voor het aanbrengen van de drie palen zes dagen nodig hebben, inclusief op- en afbouw. Men rekent op 1 paal indraaien per dag. Naderhand worden de palen, die uit een lege stalen huls met een vaste boorkop bestaan, gevuld met wapening en beton. Een paal verkrijgt zo een draagvermogen van 900 ton.

De rest van de palen zal overigens ook worden ingedraaid omdat heien vanwegen trillingen is uitgesloten. Corio en BAM willen de start van de bouw op 1 december feestelijk vieren. Hopelijk ligt er dan een uitspraak van de voorlopige voorziening dat deze bouw kan doorgaan. Over de alternatieve uitkomst willen we liever maar niet nadenken. Het duurt nog maanden voordat de Raad van State uitspraak doet over het hoger beroep.

Reageer