Op zoek naar bommen

In door HBReageer op dit artikel


ProRail laat de komende weken onderzoeken of er op het voormalige Van Gend & Loos terrein, westelijk van het station, vliegtuigbommen in de grond zitten.


In de Tweede Wereldoorlog is het Centraal Station enkele keren doelwit geweest van bombardementen door de RAF en de USAAF, aldus ProRail. Of daarbij explosieven of blindgangers in de grond zijn achtergebleven is niet bekend. Omdat op deze locatie de uitbreiding van de OV-terminal en enkele kantoren gerealiseerd zullen gaan worden, kan men geen risico lopen en laat men de grond tot 5 meter diep onderzoeken.

Op dit moment is de bovenste laag zand, die naderhand als ophoging tot aan maaiveld is aangebracht, verwijderd. De scans, waarbij wordt gezocht naar ijzeren objecten in de grond, zal de komende weken in beslag nemen. Als een object op een scan wordt aangetroffen zal volgens een vast protocol dit object worden blootgelegd en onderzocht.

ProRail spreekt van onderzoek naar 500- en 1000-ponders. Kennelijk is dat wat de geallieerden bij dergelijke bombardementen afwierpen. De bijgesloten foto is weliswaar een 2000-ponder, maar je krijgt zo wel een idee van waar men naar op zoek is: een flink stuk roest.

Overigens gaf ProRail aan dat men er geen archeologisch onderzoek doet, ook al lijken verkleuringen in het profiel te suggereren dat er wellicht toch wat aardigs te vinden kan zijn. Misschien in een later stadium. Aan de andere kant, een vliegtuigbom is toch een mooie vondst uit de jongste geschiedenis.

Oproep: we hebben veel gegoogled en archieven bezocht, maar konden niets vinden over bommen op station Utrecht. Als een van de bloglezers er iets vanaf weet, misschien van een oude Utrechter uit eerste hand, reageer even.

Reageer