Eerste paal december

In door HB9 Reacties

[update] Onze inschatting was 90 procent goed. Officieel zal de bouw van woonwinkelcomplex De Vredenburg op 1 december feestelijk van start gaan. Maar de werkzaamheden beginnen al na 16 november. In de week ervoor zal de grondoverdracht door de gemeente plaatsvinden en kan aannemer BAM Utiliteitsbouw aan de slag gaan.

De bouwvergunning, die lang geleden is afgegeven, is overigens nog steeds in hoogste instantie aangevochten, maar zowel Corio als de gemeente vinden het risico op een voorlopige voorziening die de bouw kan stilleggen dermate klein, dat ze het accepteren en toch willen beginnen. Pas op 9 november dient dit beroep bij de Raad van State, waarvan de procedure al in juli is gestart.

Direct vol mode
Oplevering van het gebouw is nu gepland in mei 2012, dan zullen de eerste winkels opengaan. In tegenstelling tot eerdere geluiden zal dit gebouw niet worden gebruikt voor ‘opvang’ van winkels die in de rest van Hoog Catharijne moeten wijken voor de renovatie. Directeur Corio vastgoedontwikkeling, Menno Overtoom, gaf aan dat de, voornamelijk modewinkels, er direct definitief gevestigd zullen worden.

Of er tijdens de verbouwing voor alle bestaande winkels plek zal blijven, is nog maar de vraag. Een klein deel van de zaken zal definitief verdwijnen. Corio voert onderhandelingen over tijdelijke herplaatsing. Over wat er bijvoorbeeld met Peek & Cloppenburg, een van de grotere zaken aan het Vredenburg, zal gebeuren, kon Overtoom nog niets zeggen.

Leisure en retail
De oplevering van dit gebouw markeert de eerste fase van de vernieuwing van Hoog Catharijne. In totaal zullen 35 duizend vierkante meters worden toegevoegd. Dat is een verdubbeling van het huidige HC, exclusief het V&D-gebouw, dat ook ongeveer 25 duizend vierkante meter omvat.

Overigens heeft Corio ook de optie om zo’n 20 duizend vierkante meter ‘leisure’ in het nieuwe Hoog Catharijne te mogen ontwikkelen. Overtoom gaf aan dat daarvan hooguit 8 tot 10 duizend zal worden gebruikt, voornamelijk in het Poortgebouw. Hij noemde daarbij het voorbeeld van een museum. Overigens is de scheidslijn tussen ‘retail’ en ‘leisure’ door de toegenomen nadruk op beleving wel steeds meer een theoretische. Is een museum met een flinke winkel nu retail of niet?

Entreegebouw
Corio heeft zich laten verrassen door de harde tegenstand van V&D/Maxeda en de gebouweigenaar bij de vrijstellingsaanvraag van het Entreegebouw in het kader van de WRO, gaf Menno Overtoom aan. Nu heeft V&D zich in de planvorming van het nieuwe Hoog Catharijne zich tot nu toe nogal afzijdig gehouden. V&D is een vrij groot onderdeel van het huidige Hoog Catharijne, maar lijkt zich de herontwikkeling van het complex slechts zijdelings aan te trekken. Met het beter functioneren van het warenhuis V&D lijkt daar het zelfvertrouwen toegenomen te zijn en eist moederbedrijf Maxeda ten lange leste via een advocatenkantoor zijn rol op in het herontwerp van het winkelcomplex. Het bijzondere hiervan is dat V&D de laatste jaren steeds meer de nadruk legt instore concepten als La place en Hunkemöller. Het warenhuis transformeert naar een winkelcentrum binnen het grote winkelcentrum van HC.

Finaal voorstel overkluizing
Wethouder Janssen gaf aan dat in december het definitieve voorstel van de Stadskamer en het Poortgebouw in het college zal worden besproken. De gemeente en Corio zijn er qua ontwerpaanpassingen min of meer uit. Het belangrijkste resultaat daarvan is dat de Stadskamer maximaal van glas zal worden gemaakt zodat het een minimaal visuele obstructie voor de stadsbuitengracht zal vormen. Op de foto’s van de architect van Corio zijn de twee versies naast elkaar te zien.

Ondertussen zijn er ook volop gesprekken tussen Corio en de bewoners van Radboudveste over de overkluizing van de straat en hun toekomstige entree. Het huidige voorstel is om de entree van de flat te verplaatsen naar de singel en de daklichtopening van de overkluizing fors te vergroten zodat het een echte onderbreking van de lange tunnel gaat worden, zo lichtte Gert-Jan Dousi, projectmanager Nieuw HC, het ons toe.

Muziekpaleis
Wethouder Janssen heeft opnieuw benadrukt dat dit jaar ook de werkzaamheden voor het Muziekpaleis zullen starten. Hij doelde daar met name op de renovatie van de grote zaal, een werk waarvoor geen dreiging van juridische bezwaren of voorlopige voorziening bestaat.

Inmiddels is de bouwvergunning voor het Muziekpaleis afgegeven en is er tot zes weken na 4 november gelegenheid bezwaar te maken. Dat hiervan gebruik zal worden gemaakt staat buiten kijf. We verwachten dan ook dat 2010 voor een groot deel in het teken zal staan van juridisch gehannes waarbij de luchtkwaliteit weer de belangrijkste inzet zal zijn.

Reacties

 1. Giordino

  Ze lopen een partij aan te kloten daar.
  Het bewijst gewoon dat alle uitvoerende partijen en dan met name de gemeente hun zaken nog steeds niet op orde heeft !
  De grote zaal staat nu letterlijk en figuurlijk weg te rotten !
  En hoe zit nou eigenlijk met de cijfers voor de lucht kwaliteit is dat nou inmiddels in het officiële document aangepast of houden ze nog steeds vast aan de oude cijfers ?

  Ik vraag me nog steeds af wanneer Corio is doorgelicht wordt dus de EU en dan met name mevrouw Kroes.
  Want volgens mij worden er een hoop vieze spelletjes gespeeld.

 2. Anonymous

  Vreemde zaak om nu ineens te beginnen terwijl er al een uitspraak sinds juni ligt. Eén ding is zeker: wethouder Janssen is er alles aan gelegen dat die paal de grond in gaat ivm de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij wordt gered door JP die waarschijnlijk persoonlijk met de RvS gebeld heeft voor een versnelde behandeling. En uiteindelijk wordt hij misschien vooral gered door het NSL, dat de waardeloze Utrechtse luchtrapporten, a raison van ca 4 miljoen euro, overbodig maakt.

 3. Bas

  Wat een gedrocht wordt dit gebied toch. Ik vind het echt afschuwelijk. Waarom moet het toch zo kunstmatig. Had het nou echt niet organischer gekund met meer groen, hoogwaardige bouwmaterialen en rustgevende kleurstellingen? Dit is zo stijlloos, dat het nog eerder gedateerd zal zijn dan het huidige HC drie decennia geleden. Ik hou van m’n stadje, maar ik betwijfel of ik er ooit naar terug zal keren.

 4. Herbert

  @UzHC: niet de bussen, maar de fietsers en de werkelijk overal gestalde fietsen ontbreken! Ik denk dat de architecten hun designsoftware eigenlijk nooit upgraden met de modules Bicycle Chaos Fun Pack en Plain Citizens On A Monday Morning.

 5. Giordino

  @Herbert
  Geweldig !
  En de plug-in slecht weer ontbreekt ook altijd in die software het zijn altijd zonnige dagen.
  Moet zeggen dat singel kant beter wordt dan het nu is dat scheelt.

  btw als je goed naar de foto`s van singel kant kijkt zie dat de mevrouw op beide foto`s een ander been heeft.

 6. Pingback: Geen plek voor Peek & Cloppenburg in De Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Reageer