Radboudveste maakt vuist

In door HB1 Reactie

Dinsdag hebben de eigenaren van de appartementen in Radboudveste officieel bezwaar aangetekend tegen de sloop- en de bouwvergunning van de overbouwing van de Stationsstraat. De belangrijkste reden is dat de aanpassingen van Stationsstraat en de Catharijnesingel tussen het Poortgebouw een lange tunnel zullen gaan opleveren.

De kritiek is niet nieuw. Wat wel nieuw is dat de gesprekken tussen bewoners en Corio tot nu toe weinig hebben opgeleverd, terwijl de bouwvergunningen van delen van het nieuwe Hoog Catharijne al passeren. De bewoners vragen Corio bouwkundige aanpassingen te overwegen, zodanig dat er veel meer daglichttoetreding is en dat bovendien de woningen nog aan de buitenzijde bereikbaar blijven met een kraan. De aanpassingen bestaan uit een drietal openingen waardoor er op straatniveau minimaal een gevoel van buitenruimte blijft.

Paul Vergeer, woordvoerder en voorzitter van de VVE Radboud: “We gaan hier absoluut een juridisch vervolg aan geven. Corio heeft in haar statuten staan dat ze zich verantwoordelijk houdt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het inbouwen van de voordeur van 71 woningen is daarmee niet in overeenstemming.”

In de overkapping van de Catharijnesingel is door Corio wel een opening opgenomen. In die opening bevindt zich een ronde, zwevende winkelruimte. Is dat niet voldoende? Vergeer: “Nee, we willen een tunneleffect zien te voorkomen om redenen van veiligheid. Het is een flessenhals waar twee trottoirs, twee fietspaden en twee rijbannen straks doorheen moeten gaan. Dat dreigt een onleefbare spelonk te worden. Maar dat wordt stilgezwegen omdat het geen onderdeel uitmaakt van de huidige bouwaanvraag. Bovendien willen we de mogelijkheid openhouden om met een kraan of ladderwagen van de brandweer bij ons gebouw te kunnen komen. Als alles is dichtgebouwd kunnen we geen steen meer aan de gevel van ons gebouw repareren.”

Vergeer benadrukt dat de bewoners zich goed realiseren dat het masterplan er ligt er dus zal doorgaan. Daar zit de ergernis ook niet. Vergeer: “Als je de bouwaanvragen bekijkt, dan gaat het over bomen, vleermuizen en gierzwaluwen, maar niet over mensen. Corio studeert nu al zo lang op onze bouwkundige aanpassingen dat de tijd opraakt en we juridisch uitgespeeld dreigen te raken. Er rest ons dus niets anders dan bezwaar aan te tekenen.”

[beeld: fotocompositie op basis bestaande openbare ruimte bij V&D/Paul Broekema]

Reacties

Reageer