Lelijke gebouwen afbreken!

In door HB23 Reacties

Kijk, dat is een goed plan! Samen het lelijkste gebouw kiezen en het dan vervolgens afbreken. Kunnen we dat in Utrecht ook organiseren? Voorlopig even hypothetisch, maar wie weet. Het is weekend en buiten is het heel viesss, daarom maar een BU-gezelschapsspelletje.

Reageer op deze post met jouw top-3 lelijke & afbreekbare Utrechtse gebouwen. Ik begin. 1. Springweggarage. 2. Viskraam Vredenburg. 3. Jaarbeurshallen. Nou, kom maar op.

Reacties

 1. Anonymous

  Sowieso alle bovengrondse garages zijn foeilelijk in de binnenstad, dus staan allen op nummer 1. "FGH" panden ah Smakkelaarsveld, Jaarbeurshallen, en gelukkig wordt er de komende tijd al aardig wat platgegooid.

 2. Anonymous

  Veel van wat nog gebouwd moet gaan worden mag van mij ook bij voorbaat plat: woonwinkelgebouw ´De Vredenburg`, Muziekpaleis enz.

 3. Utrecht zonder HC

  Wat de Planeet betreft is dit oorspronkelijk niet zo heel lelijk, ze hebben het verpest met die blauwe platen.

  1 Het Gildenkwartier is best wel lelijk, bruin, grauw, fantasieloze hoedendozen, is nog wel het jongste gedeelte van HC.
  2 Dat lange blok aan de Mineurslaan.
  3 Parkeergarage naast het Politieburo aan het Paardenveld

 4. Rob

  Als we toch de kans krijgen:

  1 – Neudeflat ondanks landmark status
  2 – Tearoom Kloostertuin
  3 – La Vie

 5. snef

  Ik ben een beetje geschokt door sommige gebouwen die mensen hier willen slopen.
  Bryan noemt zo ongeveer mijn favoriete gebouwen in Utrecht op:D
  Het gebouw van de Steenkolen Handelsmaatschappij lijkt mij toch één van de mooiste gebouwen in Utrecht:S
  Zelfde met de Planeet. Niet in de huidige toestand misschien. Maar restaureer het in oorspronkelijke staat in plaats van af te breken:

  Maar sowieso, wat denken mensen te bereiken met slopen? Denken we dat we er mooiere dingen voor in de plaats gaan krijgen? Dat het iets oplost?
  Ga anders in Almere wonen, en doe alsof het Utrecht is, maar met alle gebouwen gesloopt die door mensen lelijk gevonden worden.

  Smaken verschillen nu eenmaal, blijkt wel.
  Gebouwen die ik, in tegenstelling tot iedereen hier, eigenlijk nooit kwijt zou willen: De Planeet, de Bijenkorf, de Neudeflat, de SHV, de Bart Smit:(, Radboudveste, Gildenkwartier

  Gebouwen die ik lelijk vind (even snel uit mn hoofd):
  Muziekcentrum Vredenburg
  Holiday Inn
  Het stadhuis
  Drift 9

  Moeten deze gebouwen van mij gesloopt worden? Nee!
  Liever niet.
  Want hoewel de gebouwen mijn SMAAK niet zijn, betekent het niet dat ze geen bestaansrecht hebben.
  Ik hoef niet elk hoekje en gaatje van de stad prachtig te vinden. Dat kán nu eenmaal niet.
  Het maakt de stad voor mij, om de een of andere reden… levendiger. Als niet alles even mooi is.
  Mensen gaan er nogal gauw vanuit dat hoe het er in 1900, 1930, 1950 uitzag mooier en gezelliger was. Maar blijkbaar ís het niet leuk om in een stad met alleen maar gezellige ouderwetse huisjes te wonen. Aangezien de mensen die in zo'n stad leefden de halve stad hebben gebulldozerd en Neudeflats, Hoog Catharijnes en Bijenkorfen hebben neergezet.

  Ik wil maar zeggen: Wat levert het op als we nu, ik noem maar wat, de Neudeflat weghalen? Wordt de Neude daar mooier op?
  Of blijkt over 20 jaar dat we wéér onomkeerbaar een De Utrecht hebben omgehaald?
  Dan zitten we met gebouwen in een 2010-2015 stijl op de Neude, aan de Lange Vie, in het stationsgebied.
  Gebouwen in een stijl die we dan meer dan beu zijn, wegens het overal aanwezige karakter.
  Zo'n beetje zoals iedereen Jugendstil beu was toen ze De Utrecht sloopte.

  Ik vind eigenlijk, hoe lelijk ik sommige stukken Utrecht ook vind. Dat er eerst maar eens GEBOUWD moet worden waar dat nog kan. Voordat er van alles onomkeerbaar wordt vernietigd.

 6. Henk

  Ik ben het niet helemaal met je eens, Snef. Er wordt veel nieuwbouw neergezet die we over tien jaar ook zat zijn. Maar er is genoeg "nieuwbouw" geweest in het verleden die nu "tijdloos" wordt genoemd. Denk maar aan de a'damse school of de Van Nelle fabriek. Dus het kán wel! De Neudeflat mag wat mij betreft wel blijven als ze hem eens grondig opknappen en De Planeet kan inderdaad wel een opknabbeurt gebruiken.
  -enfin, de top drie.-
  Voor mij zou ook de Springweg garage op één kunnen, maar daarvoor net zo goed elke andere bovengrondse garage. Met stip op twee zou ik -iets buiten het stationsgebied- het oude Zwolsche Algemeene (en sociale dienst) gebouw zetten en eigenlijk ook de hele oude Jongeneel fabriek er omheen (denk aan De Gamma etc).

 7. Herbert

  @Snef: Uit nieuwsgierigheid, waarom zou je gebouwen als Gildenveste en Radboudveste nooit kwijt willen?

 8. Herbert

  @RTV-U: interessant! Altijd maar weer die Neudeflat. Pech voor hem dat hij zo uitsteekt. Kleinere lelijke gebouwen hebben het gemakkelijker…

 9. Rob

  Ik heb een haat/liefde verhouding met de Neudeflat. In een eerdere posting heb ik hem de status Landmark gegeven terwijl ik hem in deze posting vertel dat ik het liefst de jongens van Beelen bij hem langs zie komen.
  Ik denk dat het grootste probleem van de Neudeflat zijn onverzorgdheid is. Je kunt zien dat het van een particulier is, er wordt geen euro besteed om die buitenkant eens op te frissen, dus blijft het een lelijk ding. Aan de andere kant staat hij er al sinds 1961 en moeten we hem misschien het voordeel van de twijfel geven. Laten we hopen dat de buitenklant eens een keer wordt opgefrist, misschien gaan we dan nog een keer van hem houden. Ik ruil mijn nummer 1 in voor de parkeergarage aan de Springweg, maar die zal wel niet verdwijnen (of de betonrot moet nu echt om zich heen gaan vreten) want blijft een aantrekkelijke melkkoe voor de gemeente.

 10. CB

  1: Gehele Kaatstraat. Door de semi-hoogbouw een winderige straat die door de bruine gebouwen oost-duits aandoet. Op de een of andere manier ligt er ook altijd opvallend veel zwerfafval. Zonde om daar met je net bij Il moulino gehaalde ijsje weer naar huis te lopen

  2: Jaarbeurs (dubbel gevoel). Enerzijds geeft de jaarbeurs het hele terrein aan die kant van het station een unheimisch gevoel. Daarnaast is het natuurlijk een nogal lelijk complex. Anderzijds is het natuurlijk wel een publiekstrekker van jewelste…

  3. Ondanks de argumenten om de toren te behouden, kies ik toch voor de neudeflat…

  Verder zou ik zo graag een hoop restauratieprojecten zien die gebouwen weer een beetje sjeu geven. Zoals het oude gebouw van de sociale dienst. Op zich kan ik dus wel inkomen in de hieboven genoemde argumenten. Zorg dat bepaalde gebouwen een "update" naar deze tijd krijgen, maar probeer dit wel zo tijdloos mogelijk op te lossen…

 11. snef

  @Herbert

  De Radboud en Gildenveste vind ik gewoon mooie gebouwen. Beetje een simpele reden misschien, maar meer kan ik er ook niet van maken 🙂

  Ik had het heus ook heel mooi gevonden als De Utrecht en de hele wijk er omheen nog had gestaan, maar zo is het nu eenmaal niet. En altijd als ik die twee flats zie word ik wel vrolijk:)

  Als er straks een jaren 2000 bieb en station staan, dan brengen ze ook wat afwisseling in dat gebied.

  @Henk
  Er zijn meerdere bouwstijlen die mooi blijven na lange tijd, tijdloos zou ik niet willen zeggen. Dat het Louis Hartlooper complex in de jaren 30 is gebouwd lijkt me vrij duidelijk.
  En dat de Radboudveste uit de jaren 70 is ziet ook iedereen, dat maakt het nog niet per se lelijk.
  Ik denk ook niet dat alle nieuwbouw per definitie lelijk zal zijn. Het nieuwe station, Vredenburg en al dat andere mag wat mij betreft morgen nog gebouwd worden.

  Het probleem is denk ik dat overdaad schaadt. Een heel stationsgebied (inclusief vesten, V&D, Beatrixtheater) vervangen door nu in de mode zijnde nieuwbouw, lijkt me geen goed idee.
  Net zoals de hele stad in Amsterdamse schoolstijl optrekken ook geen goed idee is.

  Dat kan je juist goed zien aan het stationsgebied nu, te veel jaren 70. Door de hoeveelheid jaren 70, zien de mensen niet meer dat enkele gebouw dat wél mooi is.

  Als we de mooie jaren 70 gebouwen laten staan naast de gebouwen van morgen, dan lijkt me dat zowel de nieuwe áls de oude gebouwen beter uitkomen. Dat is immers in het hele centrum zo, dat Middeleeuwse gebouwen naast gebouwen uit de 18e eeuw, naast gebouwen uit de jaren 30 staan.
  Rommelig? Neen!
  Fijn? Ja!
  🙂

 12. David

  Jaaaaaahaaaaa, weg met die lelijke Springweggarage! Je zou zo veel leuks met die plek kunnen doen. En gelijk de Mariaplaats autovrij kunnen maken…

  Wordt wel lastig. Ik heb dat ook al eens bij mijn niet nader te noemen politieke partij geopperd, maar hoewel niet partij geen uitgesproken pro-auto-partij is, was dit toch wel duidelijk een taboe. 'Dan moeten mensen wel heel ver lopen naar de binnenstad'. Tsja, voor OV-gebruikers vinden we dat soort loopafstanden normaal, maar voor automobilisten is dat blijkbaar niet mogelijk.

  Ook weg: die enorm lelijke betonnen flat op HC (ben ff de naam kwijt) en de Planeet ben ik het ook wel mee eens.

 13. Redactie RTV Utrecht

  De eigenaar van de Neudetoren vind het gebouw zelf ook erg lelijk. Idee van onze architect is om de buitenkant van het gebouw een functie te geven. Bijvoorbeeld een kleurcode om het weer aan te geven. De eigenaren vinden dat een prima idee. Meer op http://www.rtvutrecht.nl/lelijkeplekken

 14. Jan

  Ik vind het persoonlijk jammer dat de neudeflat door velen uitverkoren wordt om gesloopt te worden. Toegegeven, het ziet er troosteloos uit, maar zoals boven vermeld een kleurcode aan het gebouw kan geen kwaad, maar goed schoonmaken, een goede verfbeurt zou het geheel complementeren. Het is een gebouw wat spanning oproept, het is niet lelijk en de vorm is uniek.

  Wat ze van mij mogen afbreken is het oude postkantoor op het neude. Het is alleen van binnen fraai, maar het is massaal en lelijk. Aan de andere kant staat de ABN en de nep glinzende toren boven Lorje, die mogen ze beiden afbreken en het Neude weer een waardig gezicht geven

 15. Loesje

  Er is niks jammers aan: de Neudeflat moet gewoon plat. Raar dat je voorstelt het postkantoor te slopen Jan, want het postkantoor en het rijtje oude panden aan de zuidpand van het plein zijn de enige panden op het Neude waar je géén stekende koppijn van krijgt wanneer je ernaar kijkt. De Neudeflat roept geen spanning op, maar ergernis, woede, misselijkheid en braakneigingen. Slopen dat kreng.

Reageer