Gesleep met kasteel

In Nieuws door HBReageer op dit artikel


De komkommers rijpen. Daar gaan we weer. Waar zouden we zijn zonder archeologie.

De kasteelresten zijn een behoorlijke sta in de weg. Vooral de resten die men nog niet kent. Corio mag nu van de gemeente de kasteelfundamenten ter plaatse van de nieuwe grote en diepe parkeergarage onder het Entreegebouw tijdelijk verplaatsen, mits ze maar terug komen. Dat mag ook ongeveer. Maar de ‘fundamentalisten’ bij het rijk (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en de Welstandscommissie zijn het daarmee niet eens. Helemaal als een verrassing komt het niet. Wel dat er hierover intern een controverse bestaat. Lees maar hier. Lees hier hoe belangrijk het is dat het bewaard blijft.

Resumerend. Corio wist jaren geleden al dat ze daar een ondergrondse garage wilde gaan maken. Ze wisten van het mogelijke bestaan van fundamenten. Ze wisten van de beschermde status ervan. Ze hebben er in hun ontwerp geen rekening mee gehouden. Ik stel vast dat ze er op vertrouwen dat de gemeente dit probleempje wel voor hen oplost. En zo geschiedde.

We stellen het volgende vast:
– de status van rijksmonument van Stadsbuitengracht en kasteelrestanten zorgt niet voor absolute bescherming, auto’s parkeren is al voldoende reden;
– waarom zou je je √ľberhaupt nog druk maken over die resten als ze feitelijk vogelvrij zijn?
– als je niet weet hoe groot de resten zijn, hoe kun je dan voorstellen dat je ze tijdelijk gaat verplaatsen zonder dat de boel uit elkaar valt?

Zou men denken dat de zorg voor de oude resten langs Vredenburg-noord wel voldoende is? Ik verwacht straks een zelfde bericht over de resten van de Catharijnepoort, omdat daar de expeditietunnel voor het Muziekpaleis gegraven moet worden. Waarom wil men toch met alle geweld overal de grond in, precies waar het kasteel lag?

Anyway, het ontwerpbesluit op het verzoek van Corio ligt momenteel ter inzage en er kunnen zienswijzen op worden ingediend. Dat lijkt me een triviale exercitie, gezien het al terzijde schuiven van minimaal twee respectabele tegen-meningen.

Reacties

 1. Giordino

  hier heb ik maar 1 woord voor;
  Belachelijk !

  Corio is al verantwoordelijk voor het verdwijnen van een hoop historisch Utrecht !

  Het moet eens afgelopen zijn met die maffia die corio heet.
  Bijna elk winkelpand in en om Utrecht is van hen.
  En het college ligt ze geen stroo-breed in de weg, ze maken de weg juist vrij voor de meest bizarre dingen !

 2. Michiel

  Uhm, okay… dat kan ik niet helemaal volgen.

  Als ik het goed begrijp bevinden deze restanten, op de plek waar straks nieuw HC moet komen, zich nu nog compleet onder de grond. Niemand kan ze zien. Afgezien van wat er straks zichtbaar wordt in de fietsenstalling onder De Vredenburg, waren veel mensen zich er niet eens van bewust dat er nog zoveel meer in de grond zat. Ja, 'men' wist ervan, maar niemand maakte zich er druk om.

  Ik snap niet helemaal waarom deze restanten dan niet verplaatst mogen worden. Ik kan begrijpen dat de oorspronkelijke locatie belangrijk is, maar op dit moment kan *niemand* ze zien! De enige manier waarop ze zichtbaar worden is als ze worden uitgegraven.

  Je moet wel een beetje realistisch blijven. Wat verwacht iedereen, dat HC wordt gesloopt, er niets voor in de plaats komt, en de restanten uit worden uitgegraven zodat iedereen ze kan zien? Dat is een beetje onhaalbaar. Je zou kunnen beargumenteren dat er gewoon geen parkeergarage moet komen, maar dan liggen de restanten nog steeds onder de grond.

  En tot voor kort vond niemand dat erg. Dus als ze strakjes worden verplaatst en ergens worden neergezet waar iedereen ze kan zien, wat is dan het probleem?

 3. Bas

  Als Corio er niet was geweest was Utrecht "heel" geweest en was de ziel niet uit de stad gesneden. Dan was het echt een pareltje van een stad geweest en de fundering van het kasteel misschien wel in z'n geheel zichtbaar gemaakt voor de inwoners en bezoekers van de stad.

 4. Giordino

  @Michiel

  Bijna elke wist/weet dat die resten daar liggen, Corio neemt geen enkele moeite om zijn bouwplannen van het woon/winkel pand aan te passen.

  En waar zouden de resten dan heen moeten ?
  Dat vraag ik mijzelf af.

  Er zijn genoeg archeologische vind plaatsen waar ze de resten expres laten liggen voor eventuele volgende generaties.

  Het komt er gewoon op neer dat Corio het blijkbaar dood normaal vind dat je "gewoon" even de boel uitgraaft en ergens heen verplaatst.
  Waar dat ook mag wezen.

  En het ergste is nog dat het college "gewoon" alvast akkoord gaat.

  Ik krijg altijd de kriebels bij dat Corio.
  Schijnt dat Corio oorspronkelijk het leidscherijn centrum zou gaan bouwen dit was hem gegunt door de gemeente Utrecht omdat hij anders dwars zou gaan liggen bij de (her)ontwikkeling van het stationsgebied.

  Een hoop Utrechters zijn het zat dat het oude aanzicht maar gesloopt wordt, zoals straks met de van sijpesteijnkade.

 5. 47 a.d.

  De opmerkingen ten aanzien van Corio zijn behoorlijk suggestief.

  Corio is pas 5 n√° de opening van HC opgericht en is dus op geen enkele wijze verantwoordelijk voor het verdwijnen van een hoop historisch Utrecht en de ziel daarvan.

  De gemeente wil Corio logischerwijs aan boord bij de herontikkeling van het stationsgeboed, het wil wat van Corio. Dat zij vervolgens één en ander uitonderhandelen is niet meer dan logisch. Andersom wilde de Rabobank wat van de gemeente. Uitbreiden aan de Croeselaan en dus de hoogte in, vervolgens sleept de gemeente er 20 miljoen aan investeringen in de omliggende openbare ruimte uit. Simpel: Voor wat hoort wat, 'the way of the world'.

  Hoe zonde het ook is van de stationswijk, de echte misdaden zijn met name in de 19e en begin 20e eeuw begaan. Sla prenten en oude foto's er maar op na. Toen is er meer van de ziel van Utrecht verloren gegaan dan HC, het verplaatsen van resten en sloop van de Van Sijpesteijnkade ooit zullen kunnen doen.

 6. Herbert

  Het geeft inderdaad geen pas om Corio de vernietiging van de jaren zestig en zeventig in de schoenen te schuiven. Het is wel zaak om binnen de geringe bandbreedte die de BOO's bieden de vinger goed aan de pols te houden. We willen over tien jaar niet tegen elkaar moeten zeggen: hadden we maar wat beter opgelet.

Reageer