Alles franchise

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Vanochtend op Radio 1: zelfstandige winkeliers zijn afgelopen vijf jaar massaal overgestapt naar franchise-ketens. Een belangrijke reden was de moeilijk op te brengen huur als je op een goede locatie zit. En de complexiteit van het runnen van een winkel in het algemeen. Ik moest denken aan Hoog Catharijne. En wat [lees] ik vervolgens?

Detailhandel Nederland trekt aan de [bel]. Het gedrag van Corio staat niet op zichzelf. Renovatieplannen zijn een reden om een winkelier zomaar eruit te kunnen zetten, zonder vervanging in de buurt aan te bieden. Dit gedrag ontkent het feit dat een winkelier zelf een klantenkring, een naam en een imago moet opbouwen om zijn bestaan te kunnen verzekeren. Het sluit helemaal aan op de marketing van Hoog Catharijne. Dat gaat om het geheel, de beleving van de totaliteit. Daarin is een individuele winkel nauwelijks meer relevant, ja een Mediamarkt uitgezonderd wellicht. Maar ook die is inwisselbaar voor een andere dozenschuivende prijsdumper.

Maar je kunt dit van de pluszijde bekijken. Laat de zelfstandige winkeliers maar plekjes zoeken rondom Hoog Catharijne, dan kunnen de filiaal- en franchiseformules lekker bij elkaar in de nieuwbouw gaan hokken. De huurprijzen zullen onder druk komen omdat de vierkante meters Hoog Catharijne extreem gaan uitbreiden en ook NS Poort op vele plekken kleine retail vestigt. Of dat allemaal kan worden ingevuld moeten we nog maar zien.

Maar de trend dat veel zelfstandige winkeliers een betere toekomst zien weggelegd in hun rol als franchisenemer is niet te stoppen. Bij het zelfstandig runnen van een winkel komt gewoon heel veel kijken. Alleen de gespecialiseerde winkels zullen zelfstandig blijven, omdat er geen franchise voor bestaat. Maar laten we wel wezen. Is er voor de klant nu een verschil of deze bij Gall & Gall koopt of bij Eveline van Walsum? Ik denk het eigenlijk niet. Hoe sneu het voor mevrouw van Van Walsum ook is. Ze loopt veel geld mis omdat ze geen goed lopend bedrijf in de verkoop kan doen.

Wat mij in het artikel in AD/UN nog opvalt is de angst. Een jaar geleden, toen het opzeggen van de contracten begon was dat ook al het geval. Kleine huurders zijn bang voor Corio. Mooie boel is dat. Daar is geen goed woord voor, meneer Overtoom.

Misschien kan mevrouw Van Walsum nog [mystery shopper] worden en HC een [laag cijfer] geven.

Reageer