Namen, afl. 2

In door HBReageer op dit artikel

Een mooi komkommeronderwerp. Eind 2008 ben ik begonnen met [inventariseren] welke naamsveranderingen in het Stationsgebied zullen gaan plaatsvinden. Hier volgt een flinke update. Reacties en aanvullingen welkom.

– Oostelijk en zuidelijk van het Muziekpaleis komen nieuwe straten: in de plannen heten ze de Verlengde Willemstraat en de Singelstraat.
– Hotel Smits/Amrath komt aan de Verlengde Jacobsstraat of Verlengde Sint Jacobsstraat, daar wil ik vanaf zijn.
– De bruggen over de singel zullen Paardenbrug en Mariabrug genoemd worden.
– De bruggenknoop heet in het plan Vredenbrugknoop (sic), een grappige concatenatie.
Willemsviaduct, Moreelse viaduct, Catharijneviaduct en Vredenburgviaduct zullen geschiedenis worden, net als de twee traverses.
– Catharijnebaan verdwijnt. O, wat zijn we daar rouwig om.
– Het Stationsplateau (de huidige taxistandplaats) wordt Stationsplein Oost.
– De Stationstraverse verdwijnt, maar waar komt dan toch de nieuwe Patatstraat?
– De langzaamverkeerbrug wordt door iedereen als de Rabobrug aangeduid. Van mij mag het zo blijven, maar er zal wel een wedstrijd worden uitgeschreven waar dan iets uitkomt als Ingmar Heytzebrug.
– Het huidige Stationsplein zal straks Nieuwe Stationsstraat gaan heten.
– De naam Stationsplein komt wel terug, op een andere plek, in Stationsplein Oost en Stationsplein West, de twee verhoogde pleinen.
– Vele mensen spreken nog van de oude Buurtsporen. Maar die worden verbreed zodat weinig meer zal herinneren aan de roemruchte historie en de naam zal uitdoven.
– Wat zal de definitieve naam van het Muziekpaleis gaan worden? Het is aan de stichting. Verschillende mensen hebben al gepleit om de aanduiding ‘Vredenburg’ in de naam te handhaven.
– De dappere wilg op het Smakkelaarsveld heb ik Nr. 515 gedoopt. Een symbool voor de gekandelaberde Visie A: groen is oké, maar wel binnen de perken alsjeblieft.
– Kantoorgebouw Singelborch verdwijnt en dus vermoedelijk ook die naam.
– De namen die Corio nu hanteert voor de diverse gebouwen zijn De Vredenburg (De Teerling vond men kennelijk niet passend), City Room, Poortgebouw en Bruggebouw. Ook Stadskamer is een veelgebruikte aanduiding voor de ruimte boven het water.
Entreegebouw zal vermoedelijk wel een aardigere naam krijgen, dit is nogal prozaïsch.
– Het kantoor dat NS Poort wil realiseren naast het Stadskantoor is Aurora gedoopt.
– Als straks de noordelijke rijbanen bij de Daalsetunnel weg zijn mag het huidige groen wel worden gepromoveerd tot het Daalse Park. Wel zonder parkeerruimte uiteraard.
– Achter NH Hotels wordt de Graadt van Roggenweg verlengd. Misschien krijgt dat stuk een andere naam omdat de doorgaande route de tunnel in gaat en tram en lokaal verkeer afbuigen naar het station.
– Ook de Leidseweg wordt ook weer verlengd. Mogelijk gaat de Van Sijpesteijkade dan verdwijnen. Er is daar straks vermoedelijk helaas toch maar één oud adres om rekening mee te houden.
– De Mineurslaan heeft in de plannen momenteel twee aanduidingen: Mineurslaan Noord en Mineurslaan Zuid.
Catharijnehof
en sporthal Catharijne zullen verdwijnen. Hoog Catharijne trekt zich immers terug van de westzijde.
– Als de Westpleintunnel klaar is kan ze mooi door de vorstin worden gedoopt in Koningin Amaliatunnel. 😉

To be continued…

Reacties

 1. Sampie

  Zeker weten, VredenbRugknoop? En bij de Daalsetunnel kan je en heeeel groot gebouw kwijt, met een parkeergarage eronder waarvan de in- en uitriten al klaarliggen.

 2. Herbert

  Het is Vredenburgknoop, maar ik vond de verschrijving in een van de plannen wel grappig.

 3. Hans

  Die Singelstraat lijkt me een vergissing.
  de huidige singelstraat loopt tussen de Herenweg en de Weerdsingel westzijde. En heeft postcode 3513.
  Wat nu?

 4. Herbert

  Dan zijn er 2 opties. Vermoedelijk dan Catharijnesingelstraat, of anders Nieuwe Singelstraat. Officieel ligt er niets vast maar ik zal eens neuzen wat er op kaartjes en in stukken over te vinden is.

 5. Anonymous

  Zou het gebouw van de bieb en artplex en de woningen op het Smakkelaarsveld ook een naam krijgen? Als het een wedstrijd wordt ga ik voor "het twistpunt" of "de winnaar" denk ik.

Reageer