Orgel, deel 2

In door HBReageer op dit artikel

Het is een onschuldig onderwerp, een orgel in de grote zaal van Vredenburg. Weer eens wat positiefs, zullen we maar zeggen. Mieke Peetoom van de LU-fractie heeft er schriftelijke vragen over gesteld. Aanleiding was het bestaan van een orgelfonds waarin misschien zelfs wel veel geld klaar zou liggen om in warme klanken van bazuin, schalmei, regaal of vox humana om te te toveren.

Het zou te mooi zijn om waar te zijn. De stichting is particulier, zit op een adres in Bunnik en is vermoedelijk zo arm als een kerkrat. Nu wil het geval dat een vast orgel voor de grote zaal van Vredenburg om diverse redenen niet echt een goed idee is. In het antwoord op de vragen schrijft de gemeente:

Er is in het kader van de ver/nieuwbouw van het nieuwe Muziekpaleis onderzoek gedaan naar de bouwkundige mogelijkheden van een vast dan wel mobiel orgel in de Symphoniezaal van het nieuwe Muziekpaleis. Het nieuwe ontwerp kent hetzelfde probleem; een vast orgel is technisch niet inpasbaar. In het geval van een mobiel orgel zijn de maten en het maximum gewicht aangegeven die een mobiel orgel mag hebben om van en naar die zaal vervoerd te kunnen gaan worden.
Door de toekomstige gebruikers van het Muziekpaleis is bovendien aangegeven dat zij liever geen vast orgel hebben vanwege behoud flexibiliteit van de zaal. Het is straks aan de exploitant (stichting Muziekpaleis) of er nog een (mobiel) orgel in het nieuwe Muziekpaleis komt.

Oké, ook weer ontzenuwd. Ik kan me eigenlijk ook niet goed voorstellen dat er ergens op de wereld nu nog een concertzaal wordt gebouwd met een nieuw, vast orgel. Ik denk dat je moet rekenen op een investering die een veelvoud is van een moderne concertvleugel.

Reageer