Perronkappen, het vervolg

In door HBReageer op dit artikel

Op de eerste post over de sloop van de kappen boven de perrons 3, 4 en 5 op centraal station kwam een aantal reacties met aanvullende informatie. Het leeft nogal, vandaar dat ik even een samenvattende post maak.

Zoals gezegd, de sloopvergunning voor de perrons en perronoverkappingen 3, 4 en 5 is afgegeven. Maar nu schijnen deze kappen wederom naar het Stoommuseum in Goes te gaan. Met andere woorden, ze worden niet vernietigd. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg haakte er op in door aan te kondigen te gaan navragen of deze kappen voor Utrecht bewaard kunnen worden, bijvoorbeeld op een van de pleinen. Het is het laatste restje historische stationsconstructie.

Wie regelmatig langs CS reist zal zich al wel eens hebben afgevraagd waarom die stalen kappen boven de sporen zo raar zijn afgeknipt. Dat is in 2002 gebeurd. Deze hoge spoorkap is aan het spoorwegmuseum van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) in Goes geschonken. Het betrof een groot aantal spanten en gordingen van een karakteristieke constructie uit 1890. De antieke overkapping was in totaal 120 meter lang, 18 meter breed en 12,5 meter hoog. De poten zijn blijven staan omdat er bovenleidingen aan hangen.

Maar dit is maar een deel van het verhaal. In de jaren negentig had het college al een voorschot genomen op de toekomstige verbouwing van het station, en had men bepaald dat de spoorkappen er alvast wel af konden. Een aantal oude kappen is toen tegen schrootwaarde aan de stoomstichting verkocht, maar toen de UCP-plannen van tafel gingen kon ook de sloop niet doorgaan.

De spoorkappen waren echter formeel eigendom geworden van de stoomstichting en moesten worden teruggekocht, geen fijne situatie. Later werden ze alsnog gesloopt omdat de constructie niet meer veilig was als gevolg van ernstige metaalmoeheid. Tijdens zware storm vielen er wel eens delen uit.

Of er nog een kleine kans is dat de perronkappen voor Utrecht bewaard blijven, weet ik niet. De gietijzeren kapitelen zijn in ieder geval prachtig. Geniet er nog maar van zolang het kan. Eind van het jaar zal het vermoedelijk allemaal zijn verdwenen.

[update 15/6] Beelden staan [hier].

Reageer