17 miljoen voor POS

In door HBReageer op dit artikel

Eerst de miljoenen voor het gebouw van Raf Staffhorst, zojuist de extra miljoenen voor de bouw van het Muziekpaleis, nu weer de miljoenen voor de continuering van de Projectorganisatie Stationsgebied (POS). Het lijkt Sinterklaas wel.

In de zojuist verschenen [bestuursrapportage] Stationsgebied wordt 17 miljoen organisatiekosten opgevoerd om POS tot 2012 in stand te houden. De projectorganisatie zou bij oprichting in 2004 (?) tot dit jaar operationeel zijn. Men had gedacht dat dan alle voorbereidingen wel achter de rug zouden zijn en alles in uitvoering zou zijn gebracht. Niets bleek minder waar. Zelfs de bouw van het eerste project is nog niet begonnen. Dit is overigens POS niet aan te rekenen. Die wil wel, soms zelfs wat té graag.

Uit de begeleidende brief aan de raad stelt het college dat deze kosten niet kunnen worden gedekt uit de grondexploitatie. Hoe dan wel? De kosten worden gedekt “uit de financiële ruimte die de komende jaren gefaseerd (in vier jaar) vrijvalt door de verwachte afname van de risico’s in verband met de bouw Muziekpaleis (…) en de risico plankosten Stationsgebied (…)”. De gemeenteraad moet zich er nog maar eens goed over buigen.

In de bestuursrapportage verder aandacht voor de economische crisis, vertraging in de uitvoeringsplannen, verschuiving in de opgaven van POS en de projecten voor dit en volgend jaar. Dit zijn de highlights – ik moet hem nog lezen.

En ik realiseer me opeens dat ik nog een verslag wil maken van het recente rapport van de Utrechtse Rekenkamer over de communicatie van het project Stationsgebied. Want dat verdient ook aandacht. De ‘gewone’ media lijken dat rapport te hebben genegeerd. Niet sexy genoeg, denk ik. [Edit:] RTV Utrecht heeft een [item] gehad.

Reacties

  1. Giordino

    De kosten worden gedekt "uit de financiële ruimte die de komende jaren gefaseerd (in vier jaar) vrijvalt door de verwachte afname van de risico's in verband met de bouw Muziekpaleis (…) en de risico plankosten Stationsgebied (…)

    Hmm rare zin.
    Hoezo komt er geld vrij van afnemende risico`s van muziek centrum en station ?
    Lijkt mij dat het een potje voor die twee is maar, ze nog niet eens begonnen.

  2. Hansa

    @Giordino, als een plan in de uitvoeringsfase is, zijn de eerdere risico's verdwenen: je weet namelijk hoeveel het kost, dat staat in je begrotingsbudget, enzovoort. Het geld dat je volgens rijksregels dus eerst op de plank moest hebben liggen, is daarmee weer vrij beschikbaar. Kennelijk stelt de wethouder nu voor om dat geld niet aan speelplaatsen, luchtkwaliteit, enzovoort uit te geven, of aan andere tegenvallers, maar aan de POS. De raad zal dat nog moeten goedkeuren.

Reageer