Singelontwerp in detail

In door HBReageer op dit artikel

De presentatie van het definitieve singelontwerp is nabij: op 7 mei staat het om 19:30 uur in de raadszaal geprogrammeerd. Interessant in dit kader is dit [stuk] van de raadscommissie, dat in detail gaat over de uitwerking en over hoe de motie M3-Catharijneknoop (doorlopende singelbeleving, groener, transparanter, veiliger) is uitgewerkt.
Het is behoorlijk jammer dat een gezichtsbepalend onderdeel van dit project bij een private partner ligt: Corio. En ook nog eens dat het ontwerp van dit gebied niet synchroon loopt. Het ontwerp van de Catharijneknoop (Stadskamer/Poortgebouw) zal in de singelpresentatie een rol spelen maar wel met in het achterhoofd dat het definitieve ontwerp daarvan pas over een half jaar zal worden getoond. Ik hoop vurig dat die lelijke witte belijning uit het Stadskamerontwerp verdwijnt: het suggereert continuiteit in Hoog Catharijne, maar blokkeert de singel. Dat kan echt veel geraffineerder!

Een paar waarnemingen:
– Het ontwerp geldt voor het gebied tussen de bruggen bij Mariaplaats en Knipstraat, het gebied daarbuiten (Geertebolwerk en Paardenveld) volgt later.
– Er zijn ten opzichte van het voorlopig ontwerp veel bomen toegevoegd en bij het Muziekpaleis tien kuipbomen. De groene omzoming is bijna volledig en een singel waardig. Bij de Rijnkade is echter nauwelijks groen voorzien, waarom is mij niet duidelijk. Hopelijk komt dat ‘voorzetgebouw’ met woningen er niet. We moeten al leven met het Poortgebouw, dat is al genoeg verstoring van het singelprofiel, dunkt me. Over dit gebied loopt een aparte studie.
– In dit ontwerp wordt gezinspeeld op groene gevels en daken in de omgeving. Daarover is echter nog niets concreets te zeggen, aangezien het rapport daarover in april zou verschijnen maar ik het nog niet heb gezien. Ik weet zeker dat daar een aantal mensen met belangstelling naar uitziet.
– De kosten om dit stukje singel te maken zijn maar liefst 54 miljoen. Voor het noordelijke stukje wordt nog financiering gezocht.

Reageer