Maquette Muziekpaleis

In Nieuws door HB10 ReactiesIn het gemeentelijke infocentrum is een hagelnieuwe maquette van het Muziekpaleis neergezet. Het geeft de laatste stand van het ontwerp weer. Ga er maar van uit dat het ook zo zal worden.


Opvallend is dat je nu goed de gevelafwerking kunt zien. De straatzijde een grote glaswand. Oost- en westzijde een gesloten grijze gevel met kleine ronde openingen. Rob en ik waren wel onder de indruk.
Het wordt een bijzonder gebouw, een soort culturele mierenhoop. Gekleurde trappen en routes brengen je bij de juiste zaal. Laat de plaatjes maar voor zich spreken. Ze staan op bouwputbeeld.blogspot.com. Zoekplaatje: waar staat de engel?

NB. We hebben er ook een plaatje van de aandoenlijke lucifershoutjesmaquette van Muziekcentrum Vredenburg bij gedaan. Het is net de sloop ervan, halverwege. Vooruitziende blik, die maquettebouwer.

Reacties

 1. Ronald

  mmm, vindt het ontwerp er saaier op geworden, eerst was er nog een enorm lange roltrap langs het raam aan de vredenburgkant. Ook het uitzicht op de Dom waarmee de 3d-visualisatie eindigt lijkt niet meer te bestaan.Mag wel wat minder ingetogen voor een gebouw van culturele expressie…

 2. Herbert

  Aan de zuid-west zijde zijn glasgevels die met een beetje goede wil uitzicht op de Dom zouden moeten bieden. Of bedoel je open (dak-)terassen?

 3. Giordino

  Toch jammer dat het niet zo wordt als op de eerste renders !Dat vond ik nou juist wel mooi, nu heb je zo`n lelijke “dichte” zijnkant met wat gaten erin….

 4. ill-b

  Ben het wel met de bovenstaande reacties eens. Het transparante op het vlak aan de Catharijnesingel is er wel vanaf, en dat vind ik persoonlijk jammer. Je ziet vanaf die kant minder goed dat het gebouw ook daadwerkelijk “leeft”.

 5. Remco

  Wat een verschil!! Het is zo vreselijk lelijk geworden nu! Waar zijn de witte gevels? Waar is zijn de transparante doorkijkjes? Waarom is de zijkant opeens recht ipv schuin aflopend. Brrr. Die architect heeft last van manische depressie geloof ik: eerst luchtig, spannend en helder en nu somber, rommelig en recht. Als het zo wordt, dan zullen vele Utrechters zich met mij enorm bekocht voelen! Gemeente: stuur de architect terug naar de tekentafel!

 6. Winnie

  WAT ZONDE. het oorspronkelijke ontwerp verkreeg juist zijn aantrekkelijkheid door de transparantie van de zijgevelwanden. Een doorkijkje naar wat er binnen gebeurt. Die zijn nu voor een deel opgeofferd aan…een bezuiniging? we krijgen er 70er jaren plastic patrijspoorten voor terug. Hertzberger kneuterigheid die geen stand zal houden. En waar is dat prachtige grote raam gebleven dat uit zou kijken op de oude stad en de dom vanaf 40 meter hoog.Maar jah, die raad zal het wel weer slikken. Die slikt toch alles en zadelt Utrecht, niet gehinderd door enig gevoel voor klasse, voor minstens een kwart eeuw op met wederom zo’n architectonische mislukking.Winnie

 7. jonas

  Ik vind die stipraampjes helemaal niet lelijk. Wel jammer dat het geslotener is dan de eerder getoonde matglazen panelen. De schuine afloop van de zijkant is trouwens al in 2007 recht gemaakt (gelukkig!). Uitzicht naar de stad zal er denk ik wel genoeg overblijven door de glazen wanden. En ik vind dat de maquette kleuriger en levendiger is dan de eerdere impressies, al zegt kleurgebruik bij een impressie of maquette niet altijd zoveel over de kleur van het uiteindelijke gebouw.

 8. Herbert

  Ben het wel eens met Jonas. Deze maquette is voor het eerst realistisch vwb uitstraling. En de binnenstad zal best zichtbaar blijven vanaf de hoogste verdiepingen, daar twijfel ik niet over. Als we plaatjes en maquettes van architecten zouden moeten geloven zou half Nederland wit en/of glas zijn. Het is gevaarlijk maquettes letterlijk te nemen. Zo vind ik het spierwitte Stadskantoor ook niet reeel. Welk materiaal en kleur krijgt dat gebouw nu werkelijk? Het is al in fase van DO…Hoedanook, ik maak er een poll van.

 9. Anonymous

  Een ontwerp met spijt-garantie. Over tien zeggen de utrechters hetzelfde over dit gebouw als over het oude vredenburg. Wat lelijk hoe konden we dat ooit bouwen?

Reageer