Schuilkelder Noordertunnel

In door HBReageer op dit artikel

Je realiseert je het niet, maar als je je iedere ochtend en avond door de Noordertunnel spoedt, loop je feitelijk door een stukje onvervalste koude-oorlogvoorziening. Het is een ruimte die vliegensvlug is om te bouwen tot een schuilkelder in het kader van BB, bescherming burgerbevolking. Althans, dat was het tot 1991. Of de schuifdeuren en de technische voorzieningen nu nog werken is maar zeer de vraag. Het label op het dieselaggregaat toont laatst uitgevoerd onderhoud in ’91. Het is dan een paar jaar na de Wende, het vallen van de muur, het uiteenvallen van het Oostblok en daarmee het wegvallen van de communistische dreiging.


Mensen van POS en Prorail hebben bereidwillig de deur van de kleine facilitaire ruimtes geopend voor een foto-inspectie door Rob. Het resultaat zie je hier. De ruimtes bevinden zich naast de opgang van spoor 3 en 4, als ik me het goed voor de geest haal.

De Noordertunnel kon ter hoogte van die perronopgangen op een aantal plaatsen door middel van gepantserde schuifdeuren worden afgesloten. Zo zou een ruimte ontstaan waar mogelijk enkele honderden mensen een veilig heenkomen konden zoeken, zouden de bommen vallen. Er werd gezegd dat de ruimte vooral was bedoeld voor de (managers van) NS zelf.

Na het openen van de dikke deuren waarvan het hang- en sluitwerk nog goed in het vet zit, kom je in facilitaire ruimtes met daarin de volgende zaken:
– dieselaggregaat voor de stroomvoorziening
– een dubbel uitgevoerde tandemfiets voor de aandrijving van een generator, mocht het aggregaat ermee ophouden
– douches voor het afspoelen van de fallout
– een luchtzuiveringsinstallatie
– een waterzuiveringsinstallatie.

Wat we hier zien is een stukje bijzondere recente geschiedenis. Het idee is dan ook om deze ruimtes zo te behouden en door middel van openingen in de muur voor iedereen zichtbaar te maken.

De laatste twee foto’s zijn trouwens van de aanpalende fietsenstalling.

Reageer