Bijltjesnacht

In door HB4 Reacties

Nu moeten ook de bomen langs de Catharijnebaan eraan geloven. In de nacht van aanstaande donderdag gaat er een tiental om langs de gevel van het Gildekwartier. Voor een zeventigtal bomen langs de Catharijnebak is maanden geleden een kapvergunning afgegeven en uit het feit dat de kap van dit eerste groepje nu concreet is ingepland, leid ik af dat geen bezwaar is gemaakt. Een novum.

Ik heb even de bomeninventarisatie erbij gepakt. Het betreft 11 maal hollandse iep, leeftijden 20 tot 30 jaar. De boomjarenindex stationsgebied noteert een verlies van 275. Als alle bomen langs de bak zijn verdwenen zal het verlies naar schatting 1900 boomjaren bedragen.

Niet dat ik tegen deze kap ben, maar ik wil wel graag de boombalans kwantitatief maken. Vierkante meters retail en groei ppm fijn stof zijn dat immers ook. De beloftes voor groen en bomen zijn nog te afhankelijk van goodwill, te veel van toezeggingen in de trant van ‘zo veel en zo groot mogelijk’.

Stedebouwkundigen, architecten en aannemers halen hun schouders op. Een boom is een kruisje op een tekening – daar een paar weg, daar er eentje bij. Het is veelzeggend dat het definitieve ontwerp van de Catharijnesingel, dat spoedig zal worden gepresenteerd, nu al wordt aangekondigd met de woorden dat naar aanleiding van inspraak meer groen is opgenomen.

We hebben, net als vleermuizen, bomen nodig om ons comfortabel in de ruimte te kunnen bewegen.

Het bericht over het kappen meldt ook dat er de komende drie nachten bodemonderzoek plaatsvindt in de nabijheid van het Vredenburgviaduct.

Reacties

  1. Giordino

    Wij (inwoners van Utrecht) hebben toen massaal voor het groene plan gekozen. volgens mij is daar weinig van over gebleven.Ik snap al die kap niet alles draait tegenwoordig om het milieu alles moet groen, zuinig en weinig uitstoten.Maar juist het onderdeel wat de lucht filtert halen we steeds meer weg !Wat krijgen we er voor terug ?Emotie loze gebouwen en boompjes die nog dunner zijn dan bonenstaken.

Reageer