Glazen bol

In door HBReageer op dit artikel

Met de kennis van twee jaar stationsgebied-bloggen heb ik het kadertje “Deelprojecten”, te vinden in de rechter kolom, bijgewerkt. Ik heb projecten opgesplitst, jaartallen naar achteren geschoven en daarna de boel op volgorde van jaartal gezet. Het zijn dus niet de officiële jaartallen, die zijn te optimistisch. (Dat zullen die van mij trouwens ook wel zijn.)

Wel denk ik dat men er alles aan zal doen om sommige deadlines te halen. 2012 voor het muziekgebouw, bijvoorbeeld. De OV-Terminal, Stadskantoor en Rabobrug, zullen vermoedelijk ook wel op schema kunnen blijven. Het oostelijk gebied en het Jaarbeursgebied zijn echter nogal gevoelig voor vertragingen.

Er moeten nog heel wat WRO-vrijstellingsprocedures worden opgestart. Die duren lang. En pas na positieve afronding daarvan mag een bouwvergunning worden afgegeven. De volgorde van vergunningen is niet spijkerhard, zoals we hebben gemerkt bij muziekcentrum Vredenburg, waar de kap- en sloopvergunningen al werden afgegeven, terwijl het WRO/art. 19-traject voor het muziekgebouw nog niet eens was begonnen en er derhalve ook geen bouwvergunning was. Maar ja, er was ook een boel kabelwerk te doen en alles hangt samen.

Het stationsgebied heeft planologisch gezien een bijzondere status. Er ontbreken actuele bestemmingsplannen en daarom heeft men gemeend dat werken vanuit een structuurplan in combinatie met een hele reeks WRO-vrijstellingen de beste strategie is om de zaak voor elkaar te krijgen.

Ook wat de nieuwe Wet Luchtluchtkwaliteit uit 2007 betreft is het stationsgebied een verhaal apart. Men werkt met een saldering volgens de Wet Milieubeheer. Dat houdt in dat indivuduele projecten in het stationsgebied tot een verslechtering van de luchtkwaliteit mogen leiden, zolang andere dat maar weer compenseren zodat het totaal netto verbetert. Overigens wordt de verbetering bereikt door twee maatregelen die weinig met het stationsgebied zelf te maken hebben: de milieuzone en vernieuwing van de bussen. Het effect op de luchtkwaliteit van gebouwen in het stationsgebied is niet beperkt tot dit gebied: alle relevante toevoerwegen worden berekend.

Maar ik dwaal af. Hopelijk heeft de gemeente wat geleerd van de afgelopen jaren. De circa vijf diensten die nauw betrokken zijn bij de voorbereidingen van de stationsgebiedprojecten moeten nauwer en beter samenwerken. Bij de projectorganisatie wordt die urgentie wel gevoeld. Maar hoe krijg je dat gevoel ook in de lijn tussen de oren?

[edit/update 26-1, 23:03]

Reacties

 1. Anonymous

  Het blijft een optimistische planning. Dit jaar al beginnen met het stadskantoor? Lijkt me niet!

 2. Anonymous

  Kees van Oosten op AOU in reactie op het vonnis over de Rode Doos:“Dat zal straks ook zo zijn als de vergunning voor winkelgebouw van Corio op het Vredenburg wordt behandeld. In die zaak zijn wij door de gemeente als niet ontvankelijk weggezet. Dat zal de rechter zeker anders zien en daarmee is alleen de gemeente verantwoordelijk voor wederom maanden vertraging in het Stationsgebied.”

 3. Herbert

  @anoniem1: Start stadskantoor kan beter 2010 worden. En ik wil idd niet te pessimistisch overkomen, maar bij veel zou zo maar nog 1 jaar opgeteld kunnen worden.@anoniem2: Vertraging geldt alleen voor het winkelgebouw, dat is wat anders dan ‘het stationsgebied’. Maar eerst maar eens zien wie de grootste bluffer is in dit perverse juridische steekspel.

 4. Anonymous

  Art. 19 WRO-vrijstelling bestaat niet meer! De WRO is per 1 juli 2008 opgevolgd door de nieuwe Wro die alleen nog “projectvrijstellingen” kent die niet geliefd zijn bij het bevoegd gezag omdat leges vragen voor bouwvergunningen die daarop zijn gebaseerd niet meer mogelijk is dan nadat er een geheel nieuw bestemmingsplan is vastgesteld.Overigens was en is het niet zo dat het AANVRAGEN van en bouwvergunning is gekoppeld aan de vrijstelling. Het is de VERLENING van een bouwvergunning die aan dat moment is gekoppeld. Een bouwvergunningaanvraag en een vrijstellingsprocedure kunnen dus gelijk oplopen. (Slechts bij een gefaseerde aanvraag om bouwvergunning is het indienen van de TWEEDE fase pas mogelijk nadat de vrijstelling is VERLEEND.)

Reageer