Zuurstof

In door HBReageer op dit artikel


Ondanks dat het op een aantal punten langs snelwegen en verkeerspleinen nog goed mis is, kun je stellen dat de stedelijke lucht de afgelopen decennia stapsgewijs schoner is geworden. Kolenstook verdween en maakte plaats voor aardgas, fabrieken zijn naar speciale terreinen verbannen en mogen niet veel meer uitstoten en auto’s rijden zuiniger en hebben een efficiëntere verbranding. Schone lucht brengt met zich mee dat er minder vaak mist ontstaat. Dit heeft een slimmerik bij het KNMI vastgesteld. Mist begint een zeldzaam verschijnsel te worden.
Een ander recent onderzoek, deze keer van RIVM, stelt dat de invloed van groen in stedelijke omgevingen op de stofbelasting niet groot is. Nu is dat jammer, maar dat maakt voor mij de waarde van groen er niet minder om. Er moet ook maar eens een onderzoek komen dat de geestelijke gezondheid aan groen koppelt. Groen maakt zuurstof en van zuurstof voel je je goed. Geen speld tussen te krijgen!

Reacties

  1. Anonymous

    Gemeente Amsterdam heeft onderzoek laten uitvoeren door Wagenings onderzoeksburo AlterrA waarin geconcludeerd wordt dat stedelijk groen een aanzienlijke bijdrage aan de luchtkwaliteit levert. En, draai het eens om; de duizenden (!!!!) bomen die binnen de gemeente Utrecht de afgelopen jaren gekapt zijn en gekapt gaan worden absorbeerden tijdens hun leven tonnen C02…..Leuk groen plaatje en dito geruststellende kop, maar denk eens zelf na, bouwbloggers

  2. Herbert

    ^^ Beste Anoniem, we denken flink na hoor en goed te horen van het Alterra-onderzoek. Maar het nut van bomen voor de stad staat wat ons betreft totaal niet ter discussie. De blogpost ging met name over fijn stof. Lees anders maar wat RIVM daarover te melden heeft. Link staat in de post.

  3. Lars

    Nog los van zuurstof, CO2-opname en (wat) fijnstof vangen, verzachten bomen de stad. Hoe meer, hoe beter!

Reageer