Keramiek

In door HB8 Reacties

De nieuwsmedia AOU en AD/UN meldden dat de beelden van David van de Kop op het Smakkelaarsveld zullen blijven om te worden ingepast in het nieuwe ontwerp. Dat zijn de gemeente en de dochter van de in 1994 overleden kunstenaar overeen gekomen. Eerder was sprake van het zoeken naar een andere locatie in de gemeente.

Nu heb ik eens even met hulp van Google over het gebiedje gezweeft en gezien dat van de vijf elementen er drie sowieso in de weg staan. Een is tegen een kademuur geplakt, een grote staat op de plek waar de bibliotheek gaat komen en de laatste staat waar de HOV-baan gaat lopen. Met andere woorden, drie moeten er sowieso al van hun plaats. Het gaat een kostbare operatie worden met een groot risico op beschadiging. (Van dit budget kan ook een nieuw kunstproject worden gestart. Aannemers lopen al zoveel geld te verdienen in het stationsgebied.) Een van de stukken is overigens al min of meer verdwenen achter planken en een hoop zand van de fietsenstalling in aanleg.

En hoe straks verder? Het nieuwe Smakkelaarsveld wordt aardig klein. De beelden zijn groot. Volgens het stuk in AD/UN vormden ze indertijd samen zelfs het grootste kunstwerk van Nederland. Als het lukt om ze in te passen zullen ze dichter bij elkaar staan en meer een eenheid gaan vormen. Dat is winst. Wat ik geen winst vind is dat we op dit lapje groen een erfenis met ons mee gaan slepen. De Utrechter heeft deze beelden niet in zijn hart gesloten, of wel? Dat zal gelegen hebben aan de plek en aan de manier waarop ze verstrooid waren. Of hoe ze roken. Misschien zijn we wel op keramiek uitgekeken. Zóó jaren tachtig. Doen we het dan alleen voor de dochter van David van de Kop? Of zit ik uit mijn nek te typen en vind je het plan heel logisch?

Tijd voor een enquête. Roep maar.

[Hier] een paar foto’s.

Reacties

 1. Harm

  Argh. Onbegrijpelijk dat die foeilelijke vormloze klompen vuil terug moeten komen. Ik heb er werkelijk nooit iets in gezien, behalve een stel gore gedrochten op een vuilig veldje dat daardoor nog meer een verzamelplaats van troep leek.

 2. ill-b

  Wat een verschrikkelijke ondingen, weg met die onzin. Ben je een nieuw terrein met ambitieuze plannen aan het inrichten, laat je dit staan…! Echt niet te geloven.

 3. Anonymous

  Ambitieuze plannen, 3D-filmpjes, hippe publiekscampagnes,gelikte gebouwen… Daarvan zijn er genoeg, zo niet te veel in Utrecht deze kunstwerken horen bij het Smakkelaarsveld. Niet alles hoeft te worden gladgepoetst.Weg met die onzin, dat denk ik soms ook wel eens, maar dan weer over heel andere onderdelen van het toekomstige Stationsgebied. Is het beeldrijm tussen de puntenslijper van VMX en de objecten van David van de Kop al opgevallen?

 4. Herbert

  ^^^ Uitleg? Ik ervaar eerder een klik bij de combi van het strenge Rapp+Rapp kasteel (met groene geglazuurde bakstenen) en de vrije vormen van de beelden.

 5. Anonymous

  Beeld van de Kop: van bovenaf gezien een soortement van “U” om een andere vorm heen gevouwen. VMX Bieb: 2 U’s in elkaar gevouwen.Maar het Rapp+Rapp ontwerp zou inderdaad beter stan bij het beeld 😉

 6. Anonymous

  Nog een reden om het ontwerp van Rapp&Rapp maar snel te vergeten. Misschien kan er nog een andere passende plek voor de beelden worden gevonden binnen de gemeentegrenzen. Papendorp of het toekomstige Rijnenburg?

 7. Lars

  Ik vind die ‘beelden’ geen aanwinst voor het gebied. Ze hebben de tand/smaak des tijds niet erg goed doorstaan – ik vond ze altijd al erg gedateerd.Zonde hoor, een upgrade voor het gebied om vervolgens deze rommel terug te brengen.

Reageer