Duurzaam energiekantoor

In Nieuws door HB1 Reactie

Van sommige ontwikkelingen denk je dat ze zijn gestrand als je er na een eerste aankondiging lange tijd niets meer over verneemt. De ontwikkeling van het NS Poort/Evelop-kantoor is zo’n voorbeeld. Precies een jaar geleden schreef ik er dit over. De communicatie-afdelingen van beide bedrijven lieten me toen weten dat er snel meer over naar buiten zou komen. Snel werd ruim een jaar later.

Maar nu is het dan toch het intentiestadium voorbij en zijn de krabbels gezet onder een samenwerkingsovereenkomst tussen Evelop en NS Poort om een zogenaamd “duurzaam energiekantoor” te ontwikkelen. Deze komt te liggen tussen het nieuw te bouwen Stadskantoor en de huizenrij aan de Van Sijpesteijnkade, op de hoek met de Mineurslaan. Dit is het voormalig Van Gend & Loos terrein.

Voor de niet-ingewijden: NS Poort is de vastgoedpoot van NS en Evelop is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van installaties op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, biomassa en zonne-energie.

Het kantoor krijgt 25 duizend vierkante meter bruto vloeroppervlak. Ter vergelijking: de buurman, het stadskantoor meet 65 duizend meters. In totaal kan NS Poort op de westelijke strook van het stationsgebied 150 duizend meters ontwikkelen. Er is dus nog ruimte voor enkele andere kantoren. Mogelijk komen deze zuidelijk van de OV-Terminal, ter hoogte van het streekbusstation. Concrete plannen zijn mij daarvan nog niet bekend.

Voor het ontwerp van het NS/Evelop-kantoor is KOW Architectuur Den Haag aangezocht. Wat de energie-toepassingen betreft werken Evelop en de architect samen. In eerdere berichtgeving werd nog gesproken over een nul-emissiekantoor, nu spreekt men over “duurzaam”.

Men denkt aan een mix van nieuwe en bestaande technologie, zoals warmte-koudeopslag in de grond en gebruik van een gelijkstroomnet. Nu is dat eerste weinig opzienbarend: dit vindt in het stationsgebied al op redelijke schaal plaats en dat zal sterk gaan uitbreiden.

Concrete plannen worden eerste helft volgend jaar gepresenteerd. Dan zullen we zien of het gebouw echt de randen van de mogelijkheden opzoekt, of dat het vooral window dressing betreft. Hoewel Evelop en haar moederbedrijf Econcern natuurlijk wel wat aan hun stand verplicht zijn.

Men verwacht het gebouw in 2012 gereed te hebben. Dat is nadat het Stadskantoor zal zijn voltooid. Wie de huurder van het pand wordt, willen de partijen nu nog niet kwijt. In de berichtgeving van vorig jaar werd nog gemeld dat het kantoor voor Econcern zelf zou zijn. Misschien dat deze terughoudendheid te maken heeft met enige onzekerheid die is ingetreden na de kredietcrisis. Maar wellicht moet de beoogde huurder het eerst nog aan zijn personeel bekend maken.

Evelop richt zich op de ontwikkeling van onder andere windparken in Europa. Een kantoor met op het dak een mooie grote darrieus/savonius-rotor lijkt me daarom wel het minste dat we mogen verwachten. Of deze beauty. Nuttiger dan een ufo…

[bericht bijgewerkt op 6-11, 19-11 en 24-11]

Reacties

  1. Pwna|d

    Vette filmpjes!Het zal mij benieuwen, want een stukje echte innovatie mist het stationsgebied wat mij betreft nog.

Reageer