NOSOCOMIVM REIP. TRAIECT.

In Reportage door HB2 Reacties


Na een aantal omzwervingen is ze, de Engel van De Utrecht, in 1902 gemaakt door Henri Scholtz, eindelijk geland op de binnenplaats van het Catharijneconvent. Zoals Herbert al aangaf, misschien haar beste plek. Ze staat voor de ingang van het 17e eeuwse Stadsziekenhuis met opschrift dat het volgende betekent: Nosocomium is verlatijnst Grieks, nosos betekent ziekte en komeoo verzorgen. Voorts dankt Utrecht het stuk -trecht aan traiectum, wat oversteekplek betekent. En Res publica (republiek) komt van res (zaak/ding) en populus/publicus (volk).

Ergo, de afkortingen aangevuld zijnde staat er: Hospitaal van het volk van Utrecht.


(Met dank aan M.J. Rood voor de vertaling.)

Rob

Reacties

  1. kees smit

    Mooie foto’s. Nu kunnen we deze ‘engel’ eindelijk van dichtbij bewonderen, voor de ingang van het ‘Stadsziekenhuis’.

  2. Herbert

    Meneer Hertzberger, zeg nu zelf, dit is toch eigenlijk een coming home? Zullen we stoppen met plagen en het maar laten staan? En niet opnieuw tot een Fremdkörper laten verworden in een nieuw gebouw?

Reageer