Koortsachtig

In door HB3 Reacties

Met net zoveel stelligheid als eerst architectenbureau Rapp+Rapp werd aangewezen als de ontwerper van het nieuwe bibliotheekgebouw op het Smakkelaarsveld, werd dat na twee maanden herroepen en werd VMX als ‘winnaar’ binnengehaald. En wie op cu2030.nl kijkt zal zien dat VMX zonder enige twijfel de architect zal worden. Maar is dat niet een beetje al te voorbarig?
Het lijkt stil rondom de nieuwe bibliotheek++, maar schijn bedriegt, er is van alles gaande. Ik heb wat mensen gepolst maar men wil er nu niet zoveel over kwijt, te delicaat allemaal. Dan maar even in de speculatiemodus.

De verificatie van VMX, die nu plaatsvindt, zal voor een groot deel betrekking hebben op de aantrekkelijkheid van de invulling van het maaiveld. Het huidige ontwerp van VMX kreeg op dat punt van de jury ongezouten kritiek en de gemeente neemt die kritiek mee naar de verificatieonderhandelingen. VMX ziet mogelijkheden om dat te verbeteren, maar ziet zich genoodzaakt dat te doen binnen de visie. Dat zal nog niet eenvoudig zijn, maar VMX geeft aan dat er mogelijkheden zijn.

Dan Rapp+Rapp. Dat bureau heeft al vanaf het begin van het debacle gedreigd met juridische stappen en kijkt met argusogen wat er nu in deze onderhandelingen gebeurt. Dat valt niet mee, want ze zijn geen partij en worden dus nergens in gekend. Wat wel als een paal boven water staat is dat ze direct via de voorzieningenrechter zullen willen ingrijpen als ze het idee krijgen dat VMX en de gemeente tot een akkoord komen. Dat kan bij wijze van spreken al morgen zijn. Een akkoord dat in hun ogen geen basis van rechtsgeldigheid heeft, omdat het ontwerp van VMX niet voldoet aan een van de harde criteria: niet bouwen onder niveau -1. Ofwel in gewone mensentaal: een gebouw met een parkeergarage in de grond van vier verdiepingen voldoet daar niet aan, en had eigenlijk helemaal niet mogen meedingen in deze ontwerpprijsvraag. Het unieke van het VMX-ontwerp bestaat bij de gratie van het negeren van dit criterium.

Wethouder Stationsgebied, Harm Janssen en de jury praten weer met elkaar. Waarover? Optie 1: de gemeente zoekt support voor een aangepast ontwerp van VMX en wil weten of het binnen de visie blijft en of dat de kritiek in het oorspronkelijke rapport van de jury wegneemt. Optie 2: de gemeente zit met het aangepaste ontwerp (en de hele toestand van gebrek aan publieke steun en een weinig opbeurend audit-rapport over het selectieproces) zodanig in haar maag dat ze probeert de verificatie op te blazen en het te laten stuklopen op aanpassingen die niet de goedkeuring kunnen wegdragen. Ook in die situatie is het zaak de jury weer een rol te geven.
Welke van de twee opties de meest waarschijnlijke is? Het zal wel 1 zijn.

Maar wat er ook gebeurt, VMX heeft de opdracht bepaald nog niet op zak. Ik denk dat dit een beslissende week wordt…

[edit 9-10, 9:30h] De jury heeft de wethouder een brief gestuurd met haar standpunt. Ik schat in dat ze moeten oordelen over aanpassingen die VMX op haar visie heeft gedaan. Of dat echt van harte gaat durf ik ernstig te betwijfelen gezien de bittere woorden die Van Reeth sprak op Rtv Utrecht en in diverse kranten. Hij wilde er toen niets meer mee te maken hebben. Dat voornemen lukt dus kennelijk niet erg goed. Maar ik vind ook dat de jury haar verantwoordelijkheid moet nemen, kijkend naar de uitkomsten van het interne onderzoek naar het verloop van het aanbestedingsproces. Ook zij wordt niet geheel vrijgepleit.

Reacties

  1. Anonymous

    Er zitten nog wat meer haken en ogen aan:– VMX maakte bezwaar NA het verlopen van de bezwaartermijn;– Rapp kreeg een nul voor juridische zaken. Waarom was dat? Waarom kreeg VMX wel tien punten?– In het interne onderzoek van de gemeente staat dat er nauwelijks is doorgerekend en dat handtekeningen missen. Niet alleen die ene hoofd-optelsom was fout. De onderliggende beoordelingen en notulen zijn niet of niet goed te achterhalen en missen hier-en-daar handtekeningen. Dus ook daar is er nogal wat misgegaan.Ik denk dat de gemeente nu probeert VMX officieel af te wijzen zodat de gunning alsnog naar Rapp kan en zo een rechtszaak kunnen voorkomen. Ik ben geen jurist, maar ik vrees dat Utrecht geen goede zaak heeft voor een rechter.

  2. hb

    @anoniem, als het tot een rechtszaak komt dan denk ik ook, dit alles overwegende, dat de gemeente behoorlijk zwak staat. Maar ik denk dat het nu ook sterk zal aankomen op de juiste timing: de juiste stappen in de juiste volgorde. Want als R+R gelijk zou halen na maanden van beroepsprocedures is de schade niet te overzien. En als nu VMX op een wat slordige manier aan de kant gaat, riskeer je op dat front ook een rancuneuze rechtszaak.

  3. Anonymous

    Het zou toch beroerd zijn als we er het slechtste gebouw uit de sessies krijgen, alleen vanwege een of andere debiele samenloop van omstandigheden?Het gebied daar ís al één groot trauma – het pand dat er komt staat er de rest van onze levens. De gemeente moet wel even de big picture zien.VMX moet wieberen.

Reageer