Neudeflat

In Nieuws door HB28 ReactiesEr is weinig voor nodig om mensen op dit weblog te laten losbarsten over de Neudeflat, zo bleek recentelijk maar weer. Vandaar maar even een echt itempje aangemaakt. (Aan het stationsgebiedfront beweegt momenteel toch niet zoveel.)
Het postkantoor aan De Neude krijgt een nieuwe bestemming. Moet er ook iets met die flat gebeuren? Moeten de oren terug? Mag die flat niet achterblijven nu het Stationsgebied wordt opgepoetst? Of maakt het je niet zoveel uit? Brand maar los.

Reacties

 1. Anonymous

  Jammer dat het postkantoor geen openbaar gebouw blijft. Een Huis voor de Kunsten ofzo is toch iets anders dan een postkantoor. De Neudeflat is een mooi voorbeeld van nieuwe zakelijkheid en in mijn ogen helemaal geen lelijk gebouw. Architect Maaskant tekende onder meer ook het Groot Handelsgebouw en de Euromast. De Neudeflat past qua maatvoering naar mijn gevoel goed bij Utrecht. De flat zou zich volgens mij dan ook prima lenen voor ontwikkeling van hoogwaardige wooneenheden, zoals in het voormalig AZU. Wie wel eens in de Neudeflat is geweest en het uitzicht kent kan zich dit vast wel voorstellen. Goed ook om de woonbestemming van de binnenstad te versterken.

 2. Anonymous

  Mee eens. Die neudeflat moet blijven hoor! Alleen mooi…nou nee. Hij zou wel mooier kunnen worden als ze hem eens stevig zouden opknappen. Maar alles wat je nu nieuw zou bouwen, brengt toch niet het oude terug, dus laat maar blijven hoor.

 3. Rob

  De Neudeflat is zo’n gebouw waar je in de loop van je leven aan gaat wennen. Het is bottomline een spuuglelijk gebouw, zeker in combinatie met de in de loop der jaren “verlopen” grauwe buitenkant. In de loop van de tijd hoort de Neudeflat net zo bij Utrecht als De Dom. En als de gemeente er ooit verdwijnt, inderdaad wooneenheden van maken. Het uitzicht is er werkelijk adembenemend. Ik zal Herbert vragen om een paar foto’s, welke ik een paar weken geleden heb gemaakt, van het uitzicht te plaatsen. En wat mij betreft mag Nijntje terugkomen hoor.

 4. Anonymous

  Waarom wordt er van het postkantoor niet de nieuwe bibliotheek gemaakt? Kan het Smakkelaarsveld helemaal gebruikt worden om park van te maken (met een kunstmatige heuvel waar het HOV door kan). De onderste verdiepingen van de Neudeflat kunnen dan een Artplex worden (die zijn qua uitzicht niet zo spectaculair) en om het een en ander (mede) te bekostigen de hogere verdiepingen van de Neudeflat als woningen/ penthouses.Dan is er wel een parkeerprobleem (voor bewoners van de Neudeflat) maar dat is er ook in de andere voorstellen.

 5. Rob

  Dames/heren “Anoniem”, als jullie een reactie achterlaten is het handig als jullie de middelste radiobutton (Naam/URL) van “Kies Identiteit” even aanvinken en je (nick)naam achterlaat. Dan is het makkelijker terugreageren op een reactie. Nu krijg je zoiets als @anoniem, welke dan?Rob

 6. Peter

  Oh ja, en ik snap echt niet dat mensen die de Neudeflat lelijk vinden de plakbandhouder van VMX wel mooi vinden…smaken en tijden veranderen, de Neudeflat houdt stand in al zijn eenvoud en functionalisme terwijl de organische jaren 70 bloemkoolgroeisels van HC en de KvK ons nu allang weer de neus uitkomen!Rapp en Rapp heeft weer een hoog Eftelinggehalte, maar less is more en dus vind ik hun ontwerp beter.

 7. jonas

  Het verbluffende van de Neudeflat vind ik hoe klein de invloed van het best hoge gebouw op de omgeving is. Je ziet hem eigenlijk alleen als je er op let. Of als je op de dom staat, dan denk je: tsjonge, er staat een flatgebouw midden in het centrum. Dat de Drakenburgstraat niet zo gezellig is ligt meer aan het Postkantoor dan aan de flat. Hij mag wel schoon gemaakt worden, opknappen is mijns inziens nauwelijks nodig.

 8. Anonymous

  @Jonas…Bijna helemaal met je eens. Alleen het is jammer dat zo’n gebouw op die specifieke plek de waarde van de Neude als terras verlaagd. Ik zit toch echt liever in de zon!!Het gebouw ansich is niet lelijk; een beetje een grijze muis. Maar had hem liever ergens anders zien staan. Ergens waar zijn hoogte ook beter tot zijn recht komt.

 9. Peter-Bas

  Als stadsbewoner vind ik de Neude flat echt een gedrocht. Eenzaam in de hoogte, kaal grijs en loeilelijk. Daarnaast haalt ie inderdaad het zonlicht van het terras. Ik zeg: slopen!

 10. Anonymous

  De Neude is trouwens eigenlijk geen ter- maar een moeras! En de Horeca drukt wel een hele zware stempel op de stad als een monumentale flat moet wijken voor mensen die in de zon een kopje koffie à 5 gulden willen drinken

 11. Henk

  Persoonlijk vind ik dat Jonas een heel goed punt heeft, Hij valt alleen op als je er echt op let. Maar het ding had daar naar mijn mening echt niet gebouwd moeten worden. Maar het is net als met die lelijke oude kast die nog van je oma is geweest, als hij eenmaal onderdeel van je inboedel is geworden ga je ervan houden.Van mij mogen ze wel iets met de onderste verdiepingen doen om hem een beetje meer een functie te geven, en een schoonmaakbeurt lijkt me ook goed.

 12. Peter

  Ooit was men van plan om een brede weg aan te leggen vanaf de Hopakker richting Domplein. Daarom hadden ze alvast de Neudeflat gebouwd, met de bedoeling meer van dat soort flats langs die weg te bouwen. Net als de Springweggarage ook alvast was gebouwd met de bedoeling de Springweg te verbreden. Overigens was de Neudeflat de eerst hoogste kantoortoren van Nederland en daarom alleen al moet ie blijven.

 13. 47 a.d.

  Wie herinnert zich die foeilelijke betonnen toren met al die balkonnetjes naast de stationshal nog? De oplossing is dus simpel: Verkoop de Neudeflat aan een projectontwikkelaar die het omvormt tot schandalig dure appartementen (is niet anders) met de verplichting er een nieuwe moderne buitengevel op te plakken.

 14. Anonymous

  “een nieuwe moderne buitengevel”Modern is niet nieuw, modern is ouderwets en vaak mooi en nieuw is postmodern en vaak lelijk. De Neudeflat is bij uitstek een modern gebouw en zou alleen al daarom moeten blijven staan; waar vind je zo’n gebouw in Utrecht? Rijkswaterstaat, maar dat is ook al “vernieuwd”.

 15. Lars

  De kracht van het postkantoor is de werking van de hal – als daar interne verdiepingen in gemaakt worden, kan het gebouw net zo goed tegen de grond. Een semi-openbare functie moet echt worden onderzocht.De Neudeflat is ronduit lelijk, maar aangezien slopen waarschijnlijk niet kan, zou het moeten worden opgeruimd. Strakker, nieuwe gevelplaten, schoonmaken.Woonfunctie kan ook (dat worden dan stikdure appartementen) maar het zou een aardige verplichting zijn als de bovenste etages horeca/uitgaan worden.Stukje payback voor al die lelijkheid die op de stad is losgelaten.

 16. marieke

  In ieder geval weer Nijntje op de flat en kleurig pimpen. Dan wordt het weer wat! Even wat geld aan uitgeven en een goed architect. Wat er dan inkomt is niet zo belangrijk, wonen of werken.Waar is Nijntje trouwens?Het postkantoor is zorgelijk! Alsjeblieft geen winkelcentrum met de bekende drogisten en kleding-ketens. Bibliotheek vind ik een goed idee, zal wel weer te laat zijn…..

 17. Henk

  Peter..Was het echt de éérste kantoortoren? Dat zou hem wel iets meer waarde geven inderdaad. En die bovenste verdiepingen voor horeca vind ik ook wel wat. Ik moet denken aan het uitzicht vanaf het restaurant in de V&D, dat is al prachtig. Vanaf de neudeflat zou het adembenemend zijn.

 18. Ill-b

  Zorg voor een restaurant op de bovenste verdieping, met een terras erbij. Een unieke lokatie met uitzicht over de binnenstad! Zorgt er ook voor dat het gebouw meer wordt gewaardeerd. Verder moet er wat met de buitenkant gebeuren, dus de golfplaten wegwerken en een renovatie à la de Katreinetoren doorvoeren, die aansluit op de architectuur.Al met al moet de toren wél blijven staan.

 19. 47 a.d.

  @ hbIk bedoelde inderdaad de katreinetoren.Ten aanzien van de Neudeflat nog het volgende. Bij mijn weten is niet de Neudeflat maar Het ‘Witte Huis'(43m) (eind 19e eeuw) in Rotterdam de eerste “wolkenkrabber” van Nederland.

 20. Niels

  wat mij betreft kan de neudeflat verplaatst worden naar leidscherijn. Kan het daar straks in de schaduw van de Belle van Zuylen staan.Meer zon op de Neude!

 21. Anonymous

  Ik vind die Neude flat zo foei en foei lelijk! Het is nooit te laat om m gewoon helemaal te slopen en zet er een mooie boom neer.Anne

 22. Marko

  De Neudeflast is niet erg mooi, integendeel, maar het valt mij vooral op omdat het ding er zo vreselijk verwaarloost uitziet. Dit soort gebouwen is vooral misplaatst als ze particulier bezit maken van openbare ruimte (de skyline!). Door er deels openbaar bezit van te maken (bv openbaar toegankelijke lunchroom op de topverdiepingen overdag en nachtclub ’s avonds!) en het ding een fikse opknapbeurs te geven, zou het niet gesloopt hoeven worden. Maar als iemand het wil slopen, sta ik ook te juichen.

 23. Alexia

  @ Lars:Ik denk dat je niet bang hoeft te zijn voor die interne verdiepingen in het postkantoor, het is immers een rijksmonument en daar mag (vrijwel) niets aan verbouwd worden.

 24. Alexia

  @ 1e anoniem:De bedoeling van die zogenaamde Huis voor de Kunsten is overigens dat het voor iedereen (alle Utrechtenaren) toegankelijk is.

Reageer