Eigenwijs

In door HB5 Reacties

Had me eigenlijk voorgenomen voorlopig helemaal niets te schrijven over de nieuwe bibliotheek. Maar dat is niet reëel. Donderdag 11-9 [post aangepast 2-9] komt het in de Raad. Twee wethouders, Janssen en Giesberts, worden door een drietal oppositiepartijen aan de tand gevoeld. Er is een kreet die maar blijft rondzingen. Een begrip dat wortelt in onderbuikgevoelens, eigenlijk niet goed substantieel te maken is en taalkundig ook een gedrocht is:’ sociale onveiligheid op maaiveldniveau’.

De jury heeft gezegd dat het VMX-ontwerp het juiste gebouw op de verkeerde plek is. Wel mooi, maar niet daar. Waarom? Simpelweg omdat het op paaltjes staat. Wat staat er nog meer op paaltjes? Juist, Hoog Catharijne. Willen we een Hoog Bibliotheek?

Dan laat zelfs de jury zich van zijn populistische kant zien en komt met de kreet ‘sociale onveiligheid’. Onder het gebouw zou een onoverzichtelijke, ongedefinieerde stadse plek ontstaan die alleen maar voor daklozen en junks aantrekkelijk zou zijn. En dat zijn ‘sociaal onveiligers’, zoals we allemaal weten.

Volgens mij gaat het hier niet om. En misschien is het ook wel helemaal niet waar. Het gebied onder het VMX-gebouw zou zelfs voor junks cs wel eens te onaantrekkelijk kunnen zijn. Het wordt dan juist een heel veilige plek. Niemand wil er zijn!

De crux is dat de ruimte onder de wolk van VMX eigenlijk met geen mogelijkheid aantrekkelijk te maken is. Gedachte-experiment. Teleporteer jezelf naar de toekomst onder dat gebouw. Wat zie je dan? Schuin achter je een enorm bussenviaduct, op stompe pijlers. Geraas van tientallen rubber banden. Schuin voor je een spiraalvormige open fietsenstalling. Omdat het vervelend omhoog fietsen is heeft de helft zijn rijwiel neergezet op de begane grond. Het doet denken aan het oude Smakkelaarsveld. Verder zie je een enorme roltrap schuin omhoog steken, ergens verderop staat een liftenpijp. Overal is 2 meter graffiti op aangebracht. Hoog boven je de enorme metalen onderbuik van het gebouw. Treinengeluid reflecteert er vervelend. Er is schaduw, en meer wind dan in het park ernaast. Dat komt door de enorme venturi die de zwevende buis creeert. Voor regen schuilen lukt dan ook niet goed. Je maakt je snel uit de voeten.

VMX lapt de wens om op straatniveau een normaal binnenstedelijk klimaat te creëren volledig aan zijn laars ten gunste van een spectaculair ontwerp. Corio wordt door de gemeente verplicht om activiteiten in de plint van het HC-complex te creëren. En wat gebeurt er op het Smakkelaarsveld? Daar wordt gebouwd zoals Bredero dat in 1971 ook deed: beneden de infra, boven de mensen. Hoe eigengereid kan je zijn? Leren we dan helemaal niks van onze fouten?

Is dit op te lossen? Ja. Morgen de vervolgpost.

Reacties

 1. Rob

  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.Wat een heerlijke analyse. Nu maar hopen dat deze gelezen wordt door de “beslissers” en op basis van voortschrijdendinzicht bij zinnen komen.

 2. 47 a.d.

  Absoluut geen ondenkbaar toekomst scenario (helaas). Ben erg benieuwd naar de ideeën van VMX en de gemeente over de invulling van deze ruimte.Zomaar een (ondoordacht) idee: een jachthaven voor pleziervaart onder de bibliotheek.

 3. Joop

  @47 a.d.: Wat een goed idee, water onder de bieb++ !!En in plaats van die roltrappen een loopplank naar naar het vaste land.

 4. hb

  @47ad: helemaal niet gek! Ik het stukje dat morgen online gaat doe ik een ander voorstel, maar eigenlijk is dat best met dat van jou te combineren, realiseer ik me nu. Wordt hopelijk vervolgd.

Reageer