Sedum city

In Nieuws door HB2 Reacties


Heb je het ook gezien? De bermen van de vernieuwde Graadt van Roggenweg zijn bekleed met sedum matten. Met name langs de trambaan valt het op. Instant natuur.

Sedum (vetkruid) is een groot geslacht van planten binnen de vetplantenfamilie (crassulaceae) met honderden soorten. De planten zijn succulenten die water in hun bladeren opslaan. Ze hebben een aangepaste stofwisseling. Kooldioxide wordt ’s nachts door huidmondjes opgenomen en opgeslagen. Overdag staat het dan ter beschikking van fotosynthese. In Nederland komt een aantal soorten in het wild voor.
Benieuwd of zich dit goed houdt onder loopbelasting en hoe gevoelig het is voor zaadonkruid. Maar sedum zelf is een taaie rakker. Warm, droog, nat, koud, het maakt deze plantengroep niet veel uit. Sedum is bovendien een gezellig plantje, voor zover je deze kwalificatie aan een plant kan geven.
Zou dit een voorbode zijn voor de verdere aankleding van het stationsgebied? Gaan we naar een sedum city? Volgende week zal de bomenvisie stationsgebied in de commissievergadering passeren. Wat we nog missen is een visie op groene gevel- en dakbekleding. Waar blijft die? Kan de politiek niet wat meer duwen en trekken? Welke openbare ruimte en welke gebouwen zullen een taakstelling krijgen wat een milieuvriendelijke aankleding betreft? Deze stad kan nog een flinke slag maken.
Lees [hier] over sedumkokosmatten en wat je er allemaal mee kan doen.

Reacties

  1. hb

    Vergeef me beste lezer. Eén alinea maar. Aan de andere kant, misschien klopt er wel niets van. Het is immers Wikipedia, niet waar. Maar even de Botanica van Könemann erbij gepakt. Gelukkig, min of meer dezelfde beschrijving…

Reageer