Boem!

In door HBReageer op dit artikel


Deze week begint de ‘echte’ sloop van de schil van het muziekcentrum: de buitenmuren. Dat zal wel indruk gaan maken, want het aanzicht van het plein zal nu echt veranderen.


Er is op die plek door de eeuwen heen heel veel gebouwd en gesloopt. Het treurigste verlies vormen wel de Korenbeurs en de Fruithal: prachtige gebouwen die er eigenlijk helemaal niet zo lang hebben gestaan. Op de foto zie je een krantenberichtje uit 1919 waarbij melding gemaakt wordt van de Fruithal, maar wat je op de foto ziet is de voet van de noordwestelijke toren van het kasteel. Deze moest ook aan de kant voor de nieuwe gebouwen van de Jaarbeurs. En ach, de oorlog is net achter de rug, de genie zit met massa’s ongebruikt dynamiet. Wat doe je dan, je suggereert de wethouder openbare werken om eens iets nieuws uit te proberen. Aan de andere kant, zoveel keuze had men toen niet. Het alternatief zou zijn steen voor steen losbikken. Mooi om te zien hoe Jan Rap en zijn maat op een royale ‘steenworp’ afstand nieuwsgierig toekijken.
(bron Het Utrechts Archief)

Reageer