Urban exploring

In Nieuws door HB7 Reacties

Dit is cool! Toen ik met dit weblog begon heb ik mijn eigen kleine ontdekkingsreizen gemaakt door het stationsgebied-blok, zeg maar voor het gemak Hoog Catharijne. Ik vond namelijk dat ik de topografie moest kennen om zinnige beschouwingen te kunnen maken over de veranderingen die zouden gaan plaatsvinden. Dat viel niet mee kan ik je zeggen. Nu na een jaar heb ik wel een soort mental map van de samengekleefde gebouwen, maar ik realiseer me dat 90 procent van het gebied niet toegankelijk is, tenzij je er woont of werkt. Ik vond het dan ook een echte traktatie om met de servicetrap naar het dak van

Radboudveste te gaan. Of om in de donkere sporthal Catharijne foto’s te kunnen maken. Het allerleukste was de klim achter het houten plafond van de grote zaal van Vredenburg en daarna naar het glazen uitkijktorentje.

Ik kom erop omdat morgen, 4 juli, een ‘safari’ door HC wordt gehouden. Architectuurcentrum Aorta en Expodium laten je dan in een anderhalf uur durende rondleiding de achterkant van HC zien, de ruimtes waar je nooit komt. Het gebeurt na sluitingstijd, dus de koopmeute zit dan gezellig thuis aan de opbakfrieten. De jungle is verlaten.

Ze noemen het safari, maar ik denk dat ‘urban exploring’ beter het gevoel beschrijft dat het bij mij oproept. Ik heb eens, gewapend met m’n Nikon, ongeautoriseerde urban exploring gedaan in de net leeg gemaakte schil van Vredenburg. Binnen vijf minuten had ik aan beide zijden een bewaker. Camera’s hé. Iedere neuspeuter wordt gefilmd. Toen leerde ik bovendien dat het voor ons gewone mensen niet is toegestaan om in HC te fotograferen of te filmen! Duh! De deelnemers morgen zal dat niet overkomen. Hoewel het natuurlijk de experience wel helemaal af zou maken.

Het bericht maakt verder nog melding van een bezoek aan het Mirliton-theater. Dit theater is nog helemaal intact maar wordt al decennia niet meer gebruikt. Waar zou dat nu weer zitten?

Reacties

 1. Anonymous

  Ben erg benieuwd, zie graag wat foto’s op de site. De tour is helaas volgeboekt.

 2. Marko

  Ik organiseer wel eens wat en ik zou dat Mirliton-theater best wel willen huren. Absurd dat zo’n voorziening gewoon leeg staat! (hoeveel subsidie zou daar in de jaren 60 in zijn gestoken?)

 3. hb

  Als een deelnemer wat aardige foto’s en/of een verslagje kan afstaan, wijd ik er nog een post aan.

 4. Anonymous

  Was geen deelnemer, toch even (illegaal) meegelopen. Erg interessant!Zal snel nog een paar foto’s mailen.

 5. Jan Maarten

  Wegens de enorme belangstelling en de eerste enthousiaste reacties worden er misschien in september of oktober nog een paar safari’s georganiseerd. Ik kan je vertellen dat er bij Aorta nog ruim 40 mensen op de wachtlijst zijn geplaatst, die hebben uiteraard voorrang. Houd de website van Aorta in de gaten als je er tegen die tijd graag bij wilt zijn en reserveer een plaats want vol=vol. Ook die illegaal die er even bij is komen staan heeft kunnen zien dat de groepen om praktische redenen niet groter dan 20 man/vrouw kunnen zijn. misschien tot ziens

Reageer