Afvalsysteem

In door HB4 Reacties

Vandaag kwam er een berichtje binnen over een haalbaarheidsonderzoek naar een ondergronds afvaltransportsysteem in het vernieuwde stationsgebied.

Het werkt met buizen en luchtdruk als ik het goed begrijp. Vuilniszakken worden naar een centraal punt geblazen (gezogen eigenlijk) en afgevoerd. Resultaat zou moeten zijn een centrum zonder vuilnis en vuilnisauto’s. Het college laat onderzoeken of dit haalbaar is en komt dit najaar met een oordeel.

Als ik er zo over nadenk denk ik dat het technisch en organisatorisch net even te complex is voor de omvang van het gebied en het probleem. De aard van veel bedrijfsafval is zodanig dat het waarschijnlijk toch op een oude vertrouwde manier moet worden afgevoerd. Met andere woorden, containers blijven nodig. En afvalbakken in publieke ruimten natuurlijk ook. Een afvalloos stationsgebied is een utopie. Waarom dan een complex en duur systeem onder de grond willen installeren?

Ik denk dat je tot echte innovatie komt als je een integraal aan- en afvoersysteem van goederen voor het stationsgebied implementeert op basis van emissievrij vervoer, lees: electro- of waterstofmotoren.

[edit:] Dank voor de feedback. Dura Vermeer en het Zweedse Envac hebben onder de naam CentralNed in Almere en Arnhem centrale afvalsystemen door middel van vacuüm gerealiseerd. Dit bedrijf geeft een hele nauwkeurige beschrijving van zo’n systeem op haar website. Misschien is het toch niet zo revolutionair als ik dacht: de Zweden zeggen wereldwijd al 600 van dergelijke systemen te hebben gerealiseerd.

Reacties

  1. Rop

    Als ze toch gaan graven, gelijk maar een mewtro à la Parijs aanleggen. Dan hebben we dat ook voor eens en altijd een keer netjes geregeld.

  2. Anonymous

    Nu met klikbare link:< HREF="http://www.klimaatnieuws.nl/200511/ondergrondse_prullenbakken_almere.php" REL="nofollow">ALmere<>weet niet of het goed werkt.

Reageer